субота, 25. јун 2011.

Мали астероид 2011МД близу Земље 27. јуна

27. јуна ове године близу Земље проћиће мали астероид под ознаком 2011 МД чији је пречник 20 метара. Овакав астероид пролази близу Земље на сваких 6 године. Астеорид ће бити најближи Земљи изнад јужног Атлантика и моћиће да се посматра и мањим астрономским инструментима.

Астероиди су иначе су мала чврста тела у планетарним системима. Најчешће су неправилног облика и у односу на планете и њихове сателите доста су мањих димензија. Настали су након формирања планета из протопланетарног диска,а неки су настали након даље еволуције комета. Најчешће круше сопственом путањом око матичне звезде, а неке од њих можемо видети везане за планете (има их пуно око Јупитера, Сатурна, а и два се крећу око Марса, Фобос и Деимос), а неке су везане за планете и крећу се заједно са њима по њиховим путањама испред или иза њих. 

Астероиди могу имати и сопствене сателите. У нашем Сунчевом систему могу се наћи највише у астеоридном појасу између Марса и Јупитера и у Кајперовом појасу. До сада их је откривено више од 170.000 и неки од њих су открили наши астрономи. 

На слици можете видети каква је путања астероида 2011 МД у односу на путању Земље и Месеца 27.јуна.

Don Yeomans & Paul Chodas, NASA/JPL Near-Earth Object Program Office, June 23, 2011
Информације о овом догађају преузете су са сајта Свемир, чији је власник и уредник астроном аматер из Бора, Предраг Агатоновић.

5 коментара:

  1. Dosta astoreida u bliyini nase drage voljene i jedine planete koju nazivamo svojim domom... I uvek se pitam kada cujem ovakvu neki informaciju, imamo li mi neku odbranu od onih vecih...

    ОдговориИзбриши
  2. На основу погледаних филмова рекао бих да нам је Брус Вилис једина нада, осим ако се Чак Норис не одлучи да нам помогне :) Шалу на страну, мислим да тренутно немамо адекватну технологију којом можемо да се одбранимо од оваквих претњи из свемира.

    ОдговориИзбриши
  3. Mislis, nemamo takvu tehnologiju za koju se zna :d
    Ma, Cak Noris samo zevne u pravcu asteroida i ovaj menja putanju iz mesta xDD

    ОдговориИзбриши
  4. Управо то. Вероватно постоји или се развија слична технологија, али ми обични смртници нисмо упознати са њом и питање је када ћемо и бити. У сваком случају лично се не замарам превише питањем када ће нас нешто звекунти из свемира. Живим живот пуним плућима, а то је мој савет и осталима :)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман27. јун 2011. 23:08

    Tehnologija se uveliko razvija, što se tiče odbrane od asteroida i kometa. Međutim, u širokom luku se zaobilazi mogućnost upotrebe nuklearki. Sada je akcenat na skretanju asteroida sa svoje putanje, a jedino što je potrebno jeste da se asteroid otkrije na vreme. S obzirom na ogromno prostranstvo kojim ta tela lutaju dovoljna je sasvim mala promena putanje.
    Pogledao sam i jedan dokumentarac gde letelica koja služi za skretanje asteroida koristi Sunčevu energiju.

    Naravno, sam razvoj ove tehnologije je van domašaja javnosti, ali uvek neke pojedinosti "procure".

    ОдговориИзбриши