уторак, 28. јун 2011.

Астрономски камп "Летенка 2011."

Сваке године у јулу месецу организује се астрономски камп на Фрушкој Гори зван Летенка. И ове године биће тако. Организатор кампа традиционално је Астрономски магазин уз подршку својих пријатеља и научних институција у Војводини (пре свега ПМФ-а из Новог Сада). Ко се озбиљније бави астрономијом у Србији и није отишао на овај камп тај не зна шта пропушта. Ово је камп који се већ традиционално организује, мислим већ 11 година. Камп је јако занимљив и после дуге и исцрпљиве године, било да је реч о раду на послу или студирању, ово је заиста одлична прилика да се добро одморите и делимично напуните батерије за остатак лета.

Током кампа организована су предавања преко дана која држе заиста изврсни предавачи и популаризатори науке. Ту ћу споменути Тијану Продановић, победницу такмичења Лабораторија славних у 2008. години која заиста на прави начин публици дочарава тему о којој говори. Срђан Пењивраг из астрономског друштва "Милутин Миланковић" из Зрењанина који је сигурно један од водећих људи у Србији када је реч о свемирским мисијама увек поред детаља о свакој мисији зна да одабере праве анимације и да у потпуности дочара тему о којој прича. Александар Зоркић на јако добар и занимљив начин је одржао предавање проше године о социјалним мрежама, пре свега о фејсбуку. Милија Јовичић, оснивач и уредник сајта вива-физика, али и извршстан студент физике, такође учесник Лабораторије славних, је прошле године одржао предавање о спиралама и приказао је са научне тачке гледишта шта су то спирале са одличним примерима почевши од микро света па до макро света и свемира. И многи други су држали прошле године предавања и жао ми је што нисам све могао да их наведем, али сигуран сам да ће и ове године предавања бити одлична, па чак и још боља.

Поред предавања ту је и могућност да се разгледа и ужива у природним лепотама које нам Фрушка Гора пружа, спортски терени за рекреацију и наравно пуно телескопа које астрономи са собом понесу у жељи да уживају у лепоти мрачног неба, али и да ту лепоту поделе са другима. Наравно прошле године атракција је била "Годзила" телескоп који је са собом понео Радан Митровић из астрономског друштва "Скопље". То је телескоп на Добсоновој монтажи од 16" који је био права атракција прошле године, а ако дође са њим и ове године сигурно ће бити јако популаран.
Радан са телескопом познат као "Годзила"


Наравно за оне најхрабрије организује се традиционално Месијеров маратон. Иако се на небу не може видети пуно М објеката као што може после зиме, у априлу месецу када се обично организују М маратони, опет и ово је заиста део програма који је јако популаран и занимљив, где сигурно није мото само учествовати :)

Но, да не дужим причу даље. Све сам ја ово лепо написао, али џаба сам ја ово написао и неко ће прочитати, кад Летенку треба доживети. Зато мој савет је да сви прате вести о овогодишњој Летенци и на време се пријаве и резервишу своје место на најзанимљивијем астрономском сусрету у години.

А да, замало да заборавим. Још један елемент овог кампа је то што стварно кампујете. Са собом носите шатор и све остало што за камповање је потребно. 

У сваком случају више информација о Летенци 2011 можете добити преко сајта Астрономског магазина, али сигурно и на неким од других сајтова које сам навео у линкове на овом сајту. Видимо се на летенци и ведро небо ;)

Нема коментара:

Постави коментар