уторак, 26. јул 2011.

Персеиди нам долазе

Изглед симулације Персеида
Сигурно сте у свом животу чули за звезде падалице. Обично се каже када звезда падалица падне и када је видите треба да се замисли жеља и она ће се остварити. Наравно, ово није тачно, јер да јесте сигурно нико на овој планети не би имао проблеме као што их сада имамо. Кад кажемо звезда падалица мисли се на метеоре. Траг који се види на небу није звезда која стварно пада, већ је реч о ситним делићима комета и астероида који пролазе кроз Земљину атмосферу и зову се метеориди. Сваког дана може се видети око милион таквих трагова. Ако не потпуно уништена у атмосфери, метеор удара о тло и постаје метеорит, који ако је веома велики формира ударни кратер.

Већина ситних метеорида које видимо као метеоре потиче с површине језгра комете. Када се комета приближи Сунцу, њена површина се загрева и снег непосредно испод површине прелази у гасовито стање. Гас се ослобађа, разара површину трошног, прашинастог језгра комете и ратноси ситне честице прашине. Метеориди се крећу незнатно другачијим брзинама од родитељске комете, следе мало другачије орбите и с временом формирају ток честица оико првобитне орбите комете. Број честица у "потоку" повећава се сваки пут кад родителјска комета пролети поред Сунца. Унутрашњост Сунчевог система пуна је таквих токова. Велике комете које се приближе Сунцу стварају густе токове. Мање и удаљеније комете стварају токове с релативно мало метеородиа. Како се креће око Сунца, Земља непрестано пролази кроз потоке, сударајући се с метеороидима који у њима лете. Неки овако настали метеорски ројеви који е јављају у одређено доба године добијају и имена, нпр. Персеиди о којима је реч.

Персеиди је име метеорског роја (кише) која је повезана са кометом Свифт - Татл. Свој назив су добили јер тачка одакле привидно улазе у нашу атмосферу се налази у сазвежђу Персеја. Та тачка се назива радијант. Персеј је иначе био грчки митолошки јунак који је убио медузу. Персеиди је назив и за метеорски поток у коме се крећу честице које од себе одбаци комета Свифт - Татл приликом проласка близу Сунца. Орбита ове комете траје 130 година. Већина овог материјала који се налази у потоку је стара преко 1000 година. Иначе ова киша метеора раније се звала сузе св. Лоренца.

Ове године у периоду од 17. јула до 24. августа. Максимум биће 13. августа, када се процењује да ће ZHRmax бити око 100. Ова ознака је заправо Зенитна часовна активност и представља број метеора који би посматрач видео за сат времена посматрања под "савршеним" условима за псоматрање ако би радијант метеорског роја био у зениту, највишој тачки на небу. Под идеалним савршеним подразумева се да нема облачности, а да посматрачева гранична магнитуда коју може видети на небу буде 6,5 магнитуде.

Нажалост ове године нећемо имати савршено небо, не због облака, јер се то још увек не зна, већ зато што ће Месец бити на небу и онемогућити да нам гранична магнитуда буде 6,5, већ ће осветљавати део неба.



Уколико вас ово интересује немојте никако да пропустите прилику и посматрате Персеиде. Све што вам треба за посматрање је време, добра локација која је замрачена, врећа за лежање, топла одећа и да уживате у лепоти метеорске кише. Потрудићу се да и ове године организујем посматрање метеора са Багдале, па ако је неко занитересован нека се јави.

Овде можете погледати занимљиву прошлогодишњу најаву Персеида.


Више информација можете погледати на следећим сајтовима:

Нема коментара:

Постави коментар