уторак, 2. август 2011.

Научите како да посматрате Персеиде

Ово доба године је заиста занимљиво за астрономе посматраче. Поред великог броја М и НГЦ објеката који могу да се посматрају, ту је и планета Јупитер, али и други објекти. Прво ћу навести комету C/2009 (Garradd) која се приближава Земљи и постаје све више видљива. Сада док о овоме пишем она се налази у сазвежђу Пегаза и полако наставља свој пут ка сазвежђу Делфин. Она тренутно представља велики хит код астрофотографа и појавио се велики број фотографија и анимација на интернету, али о овоме у наредном тексту.


Оно што је тренутно најзанимљивије за посматрање јесте метеорска киша Персеиди. Већ сам у претходном тексту најавио њихов долазак и нагласио да ће максимум бити 13. августа, а да ће моћи да се посматрају све до 24. августа. Наравано чар посматрања ових објеката јесте што вам за то није потребно ништа друго него ваше очи и тамно место одакле можете удобно заваљени у лежалјку, столицу или врећу за спавање да посматрате и бројите колико сте метеора видели. Проблем јесте наћи тамно место, али уз мало напора и то се може наћи. Наравно нико није рекао да је само то довољно радити, постоје и многе друге занимљиве ствари које можете радити док посматрате метеоре осим да их бројите можете да узмете мапу у руке па да бележите све метеоре које сте видели, процените дужину трага који су оставили на небо и да касније на основу њиховог уцртавања процените и многе друге занимљиве ствари. Препоручујем зато да погледате следеће линкове и рпочитате занимљиве савете који су дати на форуму Астрономског магазина, али и сајту IMO (International Meteor Organization).

Поред тога да би сте научили како све ово да урадите можете користити и интернет и видео предавања која се организују. Једно такво предавање организује астрофизичар из Италије Ђанлука Маси из VT Group (Virtual Telescope Group). У четвртак у 19 и 30 часова по УТ времену организује он лине сесију на којој ће објаснити како се могу посматрати Персеиди. Сигурно ће дати пуно корисних савета зато ћу се и ја потрудити да будем поред рачунара у то време и покушам да научим пуно тога занимљивог у вези метеора. Више информација можете пронаћи на фејсбук групи ове организације или на њиховом сајту.

Нема коментара:

Постави коментар