петак, 23. септембар 2011.

Честице брже од светлости

Међународни тим научника успео је да региструје неутрино честице које се крећу брже од светлоси, изјавио је данас њихов портпарол, наводећи да би то могло да пољуља један од фундаменталних принципа физике.

Антонио Ередитато из Европске организације за нуклеарна истраживања ЦЕРН казао је за Ројтерс да су трогодишња мерења показала да се неутрини крећу 60 наносекунди брже од светлости на раздаљини од 730 километара између Женеве ии италијанског града Гран Сасо.

"Наши резултати су изузетно поуздани, али је потребно да и друге колеге обаве тестирања како би их потврдили", навео је Ередитато.

Уколико дође до потврде, ово откриће ће оповргнути кључни део Ајнштајнове "Специјалне теорије релативитета" из 1905. године по којој се ништа у универзуму не креће брже од светлости.


Извор: Тројка

2 коментара:

  1. Zanimljivo je da na seminaru o ovim rezultatima niko nije pomenuo da ovo može da obori teoriju relativnosti, ali nemaju oni pojma :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ja nazalost nisam toliko upoznat sa eksperimentom u Cernu ali sam uveren da ovo nece oboriti teoriju i da au nasi ili vec koji mediji lose preneli vest, vest je naduvana ili je mozda rec o marketinskom potezu :). Opet kad ti Milane, kao strucnjak u ovoj oblasti, kazes da nemaju pojma, apsolutno ti verujem.

    ОдговориИзбриши