уторак, 18. октобар 2011.

Завршена 16. Национална конференција астронома Србије

У периоду од 10. 12. октобра у Коларчевој задужбини одржан је 16. по реду Национална конференција астронома Србије. Овој конференцији је присуствовао велики број астронома како из Србије, тако и из иностранства. Три дана колико су организатори предвидели да траје ова конференција било је мало времена да се сви радови представе на прави начин и сам распоред презентације радова је био изузетно густ. Што се тиче самих садржаја радова било је 9 области из којих су представљени радови, а међу њима била је и аматерска астрономија. Такође једна од области била је и област едукације о астрономији која је била посвећена професорки др Јелени Милоградов-Турин која је у фебруару ове године преминула.

Отварање конференције
Такође, ова конаференција је била изузетна прилика да се упознамо са актуелним пројектима у Србији и у свету, да сазнамо нешто више о БЕЛИСИМА пројекту у Србији, астрономској станици Видојевица, али и да се упознамо са радовима студената докторских студија у нашој земљи. Предавања су сва три дана трајала од 8 ујутру до 8 часова увече и свако је било занимљиво слушати.

Постер презентација АУ "Еурека" Крушевац

Што се аматерске астрономије тиче имали смо прилику да се упознамо како се организују астрономске олимпијаде у Русији и да сазнамо како олимпијаду Руси користе као одличан начин за промоцију астрономије као професије. Такође занимљиво је било слушати предавање о астрономском друштву "Магеланов Облак" из Прокупља као и видети све љихове резултате досадашњег рада, презентацију астрономског друштва "Орион" из Сарајева о њиховом настанку и раду пре и после грађанског рата,  које је држао чувени професор Муминовић из Сарајева, предавање професора Милутина Тадића о положају цркава у оквиру манастира Студеница и начину на који су стари мајстори утврђивали положај тих цркава, Јован Алексић је имао одлично излагање о активностима СААС-а, Наташа Станић је презентовала своје активности на пољу промоције астрономије међу младима, али и пројекат којим она руководи под називом "Галилејеви учитељи" и осатала предавања.

Предавање господина Лопеза
На овој конференцији своју премијеру имала је прва верзија комплетног рада "Астрономија из фотеље - нови начин баљења астрономијом преком интернета" који сам написао заједно са Јованом Алексићем, студентом докторских студија астрофизики и сигуран сам будућим стручњаком у области виртуелтних опсерваторија. Такође на постер сесији представио сам рад о астрономском удружењу "Еурека" из Крушевца и о свим астрономским активностима које сммо организовали у Крушевцу од 2008. до 2011. године. Радови су похваљени, а посебно ми је драго што је Олга Атанацковић похвалила напоре не само Еуреке већ и свих осталих астрономских друштава у Србији на пољу промоције астрономије, а посебно акцију коју је 13 друштава у Србији организовали под називом "Србија фотографише Месец". Такође јако ми је драго да сам се упознао са господином Лопез (Lopez) који ми је дао одличне савете уколико желим да уђем у воде науке као истраживач. Господин Лопез је имао предавање на тему Перспектива интерферометар инструмента МАТИС на Веома великим телескопима (eng: Perspective of the interferometric MATISSE instrumet at the VLTI).

Презентација "Астрономија из фотеље"

Закључак овогодишње конференције јесте да у наредна конференција (која ће се одржати 2014. године) мора трајати минимум четири дана, да је број учесника драстично порастао и само интересовање за конференцију и да ће се променити назив конференције како би и астрономи српског порекла из иностранства могли да узму учешће на овом скупу. Ово је за мене било једно велико и значајно искуство.

Више информација о конференцији можете погледати на званичном сајту конференције.

Током конференције направио сам велики број фотографија и у овом чланку моћићете да видите само неколико њих, док остале ћу накнадно окачити на фото албум и ставити обавештење када то урадим.

Нема коментара:

Постави коментар