субота, 29. октобар 2011.

Извештај са утврђивања светлосног загађења из Крушевца

Због лоших временских услова 22. октобра није одржано колективно бројање звезда сазвежђа Лабуд. Сав посао око прикупљања података о степену светлосног загађења у Крушевцу свео се на индивидуални рад чланова удружења и ове године то је довело до три посматрања која су одрадили Душан Јочовић, Милош Станковић и Зоран Томић, чланови удружења Еурека. Утврђено је да на све три локације одакле је посматрано да се виде звезде до 4 магнитуде (мера сјаја звезда). Локације са којих су вршена посматрања су Макрешане, Багдала и Лазарица. На сликама можете погледати распоред тих посматрања (нажалост локација за Макрешане је погрешно унета у мапу па се посматрање види као да је рађено из центра града).
Локације где су рађена посматрања у Србији
У Србији поред Крушевца посматрања су радили и чланови АД "Бор" који су једни од иницијатора ове акције у Србији. Они су обавили посматрања са пет локација у Бору. Више информација о њиховим резултатима погледајте на њиховом сајту.
Посматрања из Крушевца
За наредну годину потрудићемо се да се боље припремимо за посматрања, али и да у акцију укључимо што већи број људи шриом Србије. И ове године учесници из Пољске су имали најбројнија посматрања у Европи.

Више информација о акцији на глобалном нивоу на сајту организатора. http://www.windows2universe.org/citizen_science/starcount/results.html

Нема коментара:

Постави коментар