субота, 5. новембар 2011.

Астероид 2005 YU 55 пролеће поред Земље 8. новембра

Астероид 2005 YU55 ће пролетети близу Земље на удаљености од око 324 600 километара, односно 0,85 растојања Земља - Месец. Најближи нама биће 8. новембра 2011. године. Овај астероид спада у релативно велике астероиде, а пречник му износи 400 метара.



Првоформирани систем класификације астероида је и данас у употреби, а изгледа овако:

  • Астероид типа Ц - тамни угљенични објекти
  • Астероид типа С - каменити, тј. силикатни објекти
  • астероид типа У - објекти који нису могли да се класификују ни као Ц ни као С објекти
2005 YU55 има површниу тамнију од угља, па према томе припада астероидима типа Ц. астероид ће пратити радиотелескопи Голдстоун и Аресибо (Goldstone и Arecibo). Праћење је почело 4. новембра и наставиће се до 10. новембра. 2005 YU55 је чест гост у близини Земље, али ће ове године бити најближи у протеклих 200 година.

Астероид 2005 YU55
Испод можете погледати анимирану илустрацију како ће изгледати његова путања 8-9. новембра 2011. године у односу на систем Земља - Месец. Тада ће достићи магнитуду 11, што значи да неће бити видљив голим оком. Међутим, моћиће да се види аматерским инструментима, а једино ће бити проблем његово праћење јер ће се кретати веома брзо у односу на остале објекте.

Анимација кретања астероида у периоду 8. - 9. новембар

Оно што је често битно напоменути јесте да овај пролазак астероида неће имати никакав утицај на Земљу и нас. Virtual Telescope такође организује јавно посматрање овог астероида, али овај догађај неће бити бесплатан. Посматрање ће бити 9. новембра са почетком у 20 часова по УТ времену (по наше у 21 час). Да бисте могли да се укључите у посматрање преко интернета мораћете да уплатите новчану донацију од 9 евра овој групи како бисте подржали на тај начин њихов даљи рад. Више информација можете погледати на сајту Virtual Telescopa.




Више информација о астероиду можете погледати на сајту Свемир.

2 коментара:

  1. kakv je hemijski satav asteroida 2005

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала на питању. Пронашао сам чланак у коме се каже да се овај астероид углавном састоји од угљеника и угљеничних једињења. Ево и линка ка том чланку http://www.examiner.com/astronomy-in-national/asteroid-2005-yu55-near-earth-november-8

    ОдговориИзбриши