понедељак, 2. јануар 2012.

Прве астрофотографије у 2012. години

2012. година само што је кренула, а астрономи широм света су јако активни. Искористићу прилику да у овом чланку прикажем неколико астрофотографија које су настале на самом почетку ове, надам се, јако успешне године за астрономе. У чланку моћићете да погледате фотографије којe су снимили Ђанлука Маси, Миодраг Секулић и ја.

Прво ћу почети са фотографијом М42 објекта. Реч је о великој Орионовој маглини која је јако занимљива за фотографисање током зиме, с обзиром да је тада најбоља за посматрање и може се посматрати из средина са великим светлосним загађењем. Ђанлука је снимио ову маглину и поделио са свима нама на друштвеној мрежи фејсбук. У новој 2012. години очекује нас пуно занимљивих активности које нам Ђанлука припрема са својом сарадницом Ђизелом Луконе у оквиру пројекта Виртуелни Телескоп.  За фотографију боље резолуције кликните на линк.


М42 објекат (фото: Ђанлука Маси)
Другу фотографију коју бих издвојио јесте фотографија Сунца коју је снимио Миодраг Секулић, секретар АД "Алфа" из Ниша. Фотографију је снимио на Каменичком вису са Canon EOS 550D, апохроматом ED SW 80/600 mm, Baader астросолар фолијом.

Снимак Сунца (фото: Миодраг Секулић)

На крају бих представио и своје фотографије које сам снимио током јучерашње ноћи. Услови за посматрање и фотографију су били лошу због магле и смогла, али и уличних светиљки које су сметале. Срећом, нису ми дозволиле да видим северно небо, а Орион и Плејаде су биле одлично видљиве. Фотографије сам снимио својом посматрачком опремом и фотоапаратом Nikon D3100. Фотографије можете погледати на мом фото албуму.

М42 снимљен 01.01.2012. из мог довришта
Такође препоручујем да прочитате и поруку коју је Ђанлука написао на свом блогу као жељу свима за успешну нову 2012. годину.

2 коментара: