уторак, 14. фебруар 2012.

Хладни талас изнад Европе


Температуре се спуштају испод -30ºС. Постепено ублажавање временских неприлика у Европи се очекује крајем следеће недеље.
Мапа показује аномалије температуре изнад Европе и западне Русије од 25. јануара до 1. фебруара 2012. Ове аномалије су засноване на температурама површине земље посматране од стране НАСА - иног сателита Терра. Подручја са просечном вишом температуром су црвене и наранџасте боје, а са нижом просечном температуром су у нијансама плаве боје. Океани и језера су сиве боје. У већини региона температуре су знатно испод нормалне. Неке од најтежих температурних аномалија јавља се у северозападној Русији и око Црног мора.

Хладни талас изнад Европе

Метеоролог Jeff Masters објашњава да разлог за изузетно хладне и снежне зимске временске услове у Европи лежи у понашању џет стрима или млазних струја. Џет стрим је појас јаких ветрова који дувају брзином од 200 до 500 km/h од запада према истоку око целе Земље. Налази се у горњим слојевима атмосфере између тропосфере и стратосфере у слоју који се зове тропопауза на висини 10 -15 km изнад Земљине површине. Млазне струје се на северној хемисфери крећу у средњим географским ширинама између субтропског и поларног климатског појаса, у такозваном умереном појасу. Ова ваздушна струја делује као линија разграничења између хладног, поларног ваздуха на северу, и топлог из суптропске климе на југу.


У просеку, џет дува директно од запада ка истоку али у току године мења правац, зими се помера према екватору а лети према полу. Поприма облика неправилних таласа, због ротације Земље. Ове зиме млаз има облик високих таласа, са необично великим бреговима и дољама на север и југ. Када се млаз испупчи према југу, он омогућава преливање хладног ваздуха из поларног подручја према југу. То је оно што се догодило у Европи у протекле две недеље. Џет се често "заглави" у једном од ових високо увијених облика, омогућавајући тако упоран период екстремних временских услова. Jeff Masters каже да су ово најхладнији дани Европе од фебруара 1991.г.

Извор:






Нема коментара:

Постави коментар