четвртак, 7. март 2013.

Три године успешне промоције астрономије у Крушевцу

У Гимназији у Крушевцу 6. марта одржана је мала и скромна свечаност поводом три године од оснивања Астрономског удружења "Еурека". Овој свечаности присуствовао је велики број ученика из Крушевца, наставника и љубитеља астрономије. 




Пред почетак свечаности екипа регионалне телевизије Крушевац дошла је да забележи тренутак ове свечаности. Том приликом Милош Станковић је дао интервју за телевизију. Након 15-ак минута почели смо са свечаношћу. У уводном делу свечаности Милош Станковић, Дарко Јовановић и Александар Ристић су публици представили резултате рада удружења у претходној години. Свако од њих је изнео и своје ставове и искуства из удружења. Публика је имала прилику да се увери да оно што чланови удружења раде представља прави пример волонтеризма и да волонтерски рад није замро. Посебно у данашња тешка времена, свака активност на пољу промоције науке је добродошла, јер живимо у време економије знања и јако је важно показати младим суграђанима да је важно улагати у науку и развој мисли, јер без тога нема напретка. У наставку ћу пренети искуство Александра Ристића везано за његов рад у удружењу:

Још као мали сам се интересовао за астрономију. Први знаци да ме занима астрономија били су ти да сам безброј ноћи које сам провео посматрајући звездано небо. Кад год сам био узнемирен или нешто томе слично, отишао бих у двориште моје основне школе јер тамо у то време је било идеално место за посматрање звезданог неба и остајао бих по целу ноћ посматрајући и размишљајући о томе како ћу једног дана кад порастем бити корак ближе звездама. Више пута ми се дешавало да заспим током посматрања. То ме је на неки начин испуњавало. Док су моји другари гледали флимове, ја сам гледао у звезде. Кад сам био потребан неком од пријатеља у вечерњим часовима, знали су где да ме потраже. Тако је све почело.  Након пар година, почео сам да читам о астрономији и једном приликом док сам био на Фејсбуку, позван сам на догађај "Новембарско астрономско вече на Јакши". Кад сам угледао то, помислио сам да се неко шали. Узевши у обзир колико сам заинтересован за астрономију, отишао сам да видим о чему се заправо ту ради. Оног тренутка када сам угледао телескоп, схватио сам да догађај није шала. Угледао сам људе око телескопа и све ме је занимало да видим. Касније нам је Томић Зоран, председник АУ "Еурека" објаснио шта посматрамо и једна сам чекао тренутак да погледам кроз телескоп. Када је дошао тај тренутак, мало је рећи да сам био пресрећан. Јупитер се фантастично видео. Ту сам направио своје прве видео снике као и фотографије небеских објектата. Од тог тренутка нисам пропустио ни један догађај везан за астрономију. Постао сам члан АУ "Еурека" и поносим се тиме.
Александар Ристић говори о свом искуству у АУ "Еурека"
У сваком послу којим се човек бави, јако је важна повратна информација. Након три године од оснивања Еуреке имао сам прилике да чујем и видим који су то постигнути резултати и могу рећи да сам заиста поносан. Успео сам за ове три године да створим тим од четири особе које активно раде на промоцији науке у Крушевцу. То није тим где једна особа одлучује, већ тим у правом смислу те речи, где сви заједно доносимо одлуке и радимо на остваривању циљева удружења. Зато увек кад ме питају на телевизији или у разговору кажем да у удружењу нема позиција нити функција. Ми смо сви једнаки и представници смо удружења.

О томе колико заиста смо успешни у промоцији науке говоре и утисци људи ван Крушевца који су имали прилике да присуствују нашим акцијама. Једна од тих особа је и Предраг Агатоновић, астроном аматер из Бора, велики ентузијаста, власник популарног сајта Свемир и оснивач АД "Бор". Погледајте чланак и коментаре које је поставио у вези рада АУ "Еурека".

Тим АУ "Еурека" (Александар Ристић, Милош Станковић, Зоран Томић и Дарко Јовановић)
Након представљања резултата и планова одржао сам краће предавање о комети Панстаррс која ће бити видљива и из наших крајева. На интернету има заиста пуно текстова о овој комети тако да нећу покушати да пишем нешто о чему се увелико пише. Ако вас занима нешто више о овој комети препоручујем да прочитате текстове на сајту Астрономски магазин и Свемир.

На крају свечаности требало је да одржимо посматрање Сунца из дворишта Гимназије, али нажалост облаци су нас спречили у томе. Зато овај део свечаности померамо за неку другу бољу прилику. На крају свечаности смо добили и два нова члана, Алексу Ћићира који је дуги период активан на нашој фејсбук групи и Немању Мијајловић који је са Дарком, Александром и Милошем учествовао у акцији мерења светлосног загађења.

Предавање о комети Панстаррс
 У наредном периоду очекује нас велики број посматрачких акција, пројеката и пре свега посматрања ноћног неба. Зато позивам све љубитеље астрономије из Крушевца да нам се придруже у раду. Све информације о даљим активностима удружења пратите на сајту www.eureka.nebjak.net.  Нисмо без разлога ставили да је нови мото удружења "Небо је граница". Више о постигнутим резултатима прочитајте у следећем чланку на званичном сајту удружења.



Фотографије са овог догађаја погледајте у галерији.

2 коментара:

  1. Čestitam treći rodjendan, samo tako nastavite! Pozdrav od Darka iz Kraljeva.

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала на честици. Свакако настављамо са радом и трудићемо се да будемо још бољи. Желели би и Краљево неком приликом да посетимо, а свакако препоручујемо да искористите лепо време након заласка Сунца за посматрање комете Панстаррс.

    ОдговориИзбриши