недеља, 4. мај 2014.

Годишњица Менсе Србије у Крушевцу

У Крушевцу је од 2014. године почела да функционише Локална Менса. То не значи да Крушевац није имао чланове Менсе пре тога, већ то значи да је коначно испуњен формални услов да се формира Локална Менса у Крушевцу као део Менса Србије. Формални услов који је требало испунити био је да минимум 20 кандидата који су стекли услов да постану чланови Менсе, тј. који су положили тест, уплате чланарину. То се и догодило 2014. године тако да од фебруара, када је формиран списак чланова за 2014. годину, Крушевац је добио своју Менсу.




Оно што ме јако радује јесте што од тих 20 чланова Менсе, којих сада има и више, су људи са којима се одлично може сарађивати и зато смо од самог старта кренули врло амбициозно. Од оснивања организовали смо још једно формално окупљање са председницом Менсе, Александром Боровић, где смо разговарали о могућности да Крушевац буде домаћин овогодишње годишњице Менсе. Наиме, сваке године у априлу се организује тродневно обележавање рођендана Менсе, тј. дан када је 1998. године Менса поново основана у Србији. Ове године смо обележили 16. рођендан Менсе. 

Како је дошло до тога да Крушевац буде домаћин прославе годишњице? Менса је објавила позив за организацију прославе годишњице као што чини сваке године са препоруком да, пошто ове године су формиране три нове Локалне Менсе да можда нека од њих буде организатор овог скупа. Позив сам пренео члановима Менсе у Крушевцу и сви смо се сложили да Крушевац кандидујемо за вогодишњег домаћина прославе. Крушевац је изабран да буде домаћин овогодишње прославе, која је била од 25. до 27. априла, па смо се бацили на посао. Зато смо и организовали још један формални сусрет са председницом Менсе како би у разговору са њом могли да добијемо идеје око организације овог скупа, оцену наших идеја и наравно да још једном предсатвимо Менсу Крушевцу што смо и учинили. Регионална телевизија Крушевац је све то забележила својом камером.

Први састанак Менсе у Крушевцу
Доста дуго смо радили на припреми и организацији самог програма. Најтежи део је да све идеје које смо имали ставимо на папир и извршимо селекцију најбољих, јер заиста све идеје су биле одличне, али просто није постојало довољно времена ни финансија да би их све реализовали. У међувремену је одржана и Скупштина Менсе на Новом Београду где је присуствовало 10-ак чланова из Крушевца. То је била одлична прилика да се са члановима продискутује о организацији годишњице и да добијемо оцену досадашњих планова које смо направили. За време скупштине чланови су упознати да је Крушевац домаћин годишњице Менсе и такође смо добили информацију да ће се наставак Годишње скуптине Менсе одржати баш у Крушевцу, што је представљало још једну додатну активност у нашем програму.

Након дугог времена планирања, преговарања и јурњаве успели смо да креирамо, по оцени многих, одличан програм прославе годишњице Менсе. Да не бих сада преписивао како је програм изгледао можете га погледати на сајту Менсе, страница ЛМ Крушевац. У најкраћем, идеја је била да пошто се по први пут Менсаши окупљају у Крушевцу, да им на најбољи начин представимо наш крај. Зато смоза прво вече организовали окупљање у градској пивници где смо се дружили и прославили рођендан наше председнице уз торту коју нам је припремила. У суботу смо оргнизовали обилазак манастира св. Богородице у Ђунису и Рибарске Бање. У Бањи захваљујући директору ове установе Менсаши су имали прилике да се упознају са њиховом понудом и да уживају у топлој бањској води на базенима. Током боравка у бањи Јован Алексић је одржао јако занимљиво предавање под називом "Комуникација са другим световима - Какву поруку послати". Јако ми је жао што нисам лично могао да присуствујем овом предавању, јер знам колико је добар научни комуникатор Јован Алексић, али сам сигуран да ће Јован ово предавање ускоро поновити пред Крушевачком публиком. 

Након боравка у бањи у вечерњим сатим за госте организовано је спортско вече у Спортском центру Крушевца, где су имали прилике да се опробају у куглању и стоном тенису. На крају је у кафићу Континент организована журка за све госте.

Недеља је планирана за обилазак града, где су уз помоћ Туристичке организације града обили споменик Косовским јунацима, порту цркве Лазарице, Народни Музеј и Лазарев град. Други део дана планиран је за одржавање годишње скуптине, где је у уводном делу организована свечана додела захвалница свим појединцима и инстутицјама које су помогле да организујемо ову годишњицу, награда најактивнијем Менсашу за 2013. годину и где су размењени утисци о организацији годишњице. Након тога почео је радни део Скуптине где је успешно за период од 13 до 16 часова разматрано 11 тачака дневног реда. Јако ми је драго сам сам изабран за члана радног тела скупштине што је додана подршка ЛМ Крушевац за организацију овог догађаја. На крају догађаја сви гости су добили мајце и поклоне у облику фигура кнеза Лазара као успомену на овај догађај.

Менсаши испед споменика Косовским јунацима
Након скупштине наставили смо неформално дружење у кафе Арабика са једним делом гостију, док су други искористили лепо време да обиђу град. Јако сам поносан и на то да смо имали и госте ван Србије (гошћу из Велике Британије и три госта из Бугарске) који су ми у маиловима након догађаја послали само речи хвале за организацију са обећањем да ће нас поново посетити и позивом да ми њих у скорије време посетимо. 

Менсаши у Мозаик сали

На крају бих искористио прилику да се захвалим пре свега Братиславу Гашићу, садањем министру Одрбане, а тада градоначелнику Крушевца који нам је дозволио коришћење Скупштинске сале града (која је на прави начин осликавала величину организације и значај саме Скуштине), градској управи Града Крушевца, Југопревозу Крушевац, Туристичкој организацији Крушевац, специјалној болници Рибарска Бања, хотелу Даби, Народном музеју, Спортском центру Крушевац и члановима Менсе: Александри Боровић, Милану Петровићу и Јовану Алексићу на помоћи око организације и наравно својимд рагим крушевљанима из Менсе који су заједно самном радили да овај скуп буде овако добро организован. Надам се да ћу ускоро добити још маилова са коментарима око организације овог скупа. Сада следи мали одмор од организовања догађаја, па након тога идемо на организацију тестирања за Менсу и једне супер идеје око сталне манифестације Менсе у Крушевцу, али о томе неком наредном приликом.



Фотографије нажалост немам са свих активности Менсе, али ускоро ћу добити фотографије са Скупштине па ћу њих објавити у наредном чланку.



Нема коментара:

Постави коментар