понедељак, 27. јун 2011.

Снимци астероида 2011 МД

Направљени су и снимци астероида који је прошао поред наше планете прошле ноћи. Ове снимке је објавио Предраг Агатоновић на његовом блогу и читаоци овог блога моћиће да их виде. Снимке су направили астрономи аматери Ернесто Гуидо, Ник Ховес и Ђовани Состеро са телескопом Faulkes Telescope South (2.0-m f/10.0 Ritchey-Chretien). Ово је фотографија астероида





А ово је анимација која је направљена на основу њихових фотографија које су урадили




Такође бих искористио прилику да похвалим Предрага Агатоновића који успешно на свом сајту објављује најновије вести из света астрономије, али и покушава да помогне његовим читаоцима да што боље науче астрономију и почну сами њоме да се баве. Иначе Ђанлука Маси из Виртуалног Телескопа (Virtual Telescope Project Group) организује сутра краће предавање и посматрање одласка овог астероида од наше планете. Ако будемо имали среће биће направљене и фотографије овог астероида. Предавање ће бити у 1 сат после поноћи 28. јуна, тј. ноћас и овај догађај можете пратити преко следеће интернет адресе.

2 коментара:

  1. Анониман27. јун 2011. 22:31

    Zorane, hvala na pohvalama. Nadam se da će uskoro astronomsko društvo Bor da krene sa predavanjima i na taj način još više doprinese popularizaciji ove najzanimljivije nauke.

    Želim ti puno dobrih tekstova na tvom novom blogu.

    Pozdrav,
    Predrag

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала на лепим жељама. Па све што сам написао у тексту је реално. Очекујем пуно усшепних акција од стране АД Бора а и да се успостави сарадња између АД Еуреке, која ће ускоро бити реорганизована (прилагођена новој форми рада неформалног тима ;) ) и АД Бор.

    Поздрав

    ОдговориИзбриши