петак, 19. август 2011.

Пети рођендан Virtual Telescope Project Group-e

Захваљујући развоју интернета и комуникационих технологија данас можемо да обавимо наша астрономска посматрања преко интернета. Није реч о Виртуелним опсерваторијама које имају у себи сачуване посматрачке податке, или опсерваторије типа наручиш фотографију и она ти стигне. Овде је реч о групи која вам пружа могућност да уз адекватну новчану надокнаду обавите самостално астрономска посматрања на једном од њихових роботизованих телескопа потпуно самостално. Тако добијене фотографије касније можете сами да обрађујете и дорађујете. Реч је о Virtual Telescope Project Group. Ово је група која се налази у Италији и која вам пружа све ове наведене могућности. Астрофизичар Ђанлука Маси (Gianluca Masi) руководи овим програмом.

Овог пута организује се јавни догађај поводом 5. рођендана ове групе. Време када ће се ова свечаност одржати је 21. август са почетком у 19:30 по УТ времену (по нашој временској зони биће два сата касније). Биће организовано јавно псоматрање неба као и упознавање са оним што ова група својим корисницима пружа, а све то можете да радите док четујете са другим посетиоцима овог скупа.

Више детаља о групи можете погледати на њиховом сајту, а ево и линка који вас директно води на најављени догађај. Обавезно присуствујте, биће забавно.

Нема коментара:

Постави коментар