уторак, 22. мај 2012.

Транзит Венере 2012.

Ове године један од најзанимљивијих астрономских појава коју ћемо моћи да посматрамо јесте транзит Венере. Ово је, слободно можемо рећи, последњи транзит Венере који ћемо видети за наших живота, јер наредни транзит биће 2117. године. Претходни транзит одиграо се 2004. године. Из наших крајева транзит моћиће да се посматра од тренутка изласка Сунца 6. јуна (негде од 5 сати), па до 7 сати када Венеру више нећемо видети испред Сунчевог диска. 

Мапа која приказује где и колико ће бити видљив транзит Венере
Посматрање транзита Венере неће бити само занимљиво за аматере већ и за професионалне астрономе пошто на основу посматрања транзита и бележења времена када је остварен први, други, трећи и четврти контакт са Сунцем (први контакт - када привидно Венера додирне споља Сунчев дикс, други контакт када додирне Сунчев диск и у потпуности се види Венера као црна тачка на Сунчевом диску, трећи контакт када Венера почиње да напушта Сунчев диск и четврти контакт када Венера у потпуности напусти Сунчев диск) и на основу мерења паралаксе моћиће да се утврди колико тачно износи 1 астрономска јединица (АЈ). АЈ је иначе мера просечног растојања Земље од Сунца.

У Крушевцу астрономско удружење "Еурека" ће заједно са астрономском секцијом Гиманзиеј да организује јавно посматрање за све суграђане који буду заинтересовани. Посматрање ће се одржати на Багдали, а у прилогу је дата и мапа која показује тачну посматрачку локацију. Термин за посматрање јесте незгодан, али је ово јединствена прилика да се посматра транзит Венере.


Посматрање организује Милош Станковић из удружења, иначе ученик гимназије, и том приликом користиће се два телескопа. У току је и припрема предавања на тему транзита Венере и обавештење о тачном времену предавања биће објављено у току недеље.

Више информација о овој активности можете погледати на сајту АУ "Еурека", а ако желите нешто више да сазнате о транзиту Венере предлажем следеће линкове.

Свемир: http://svemir.wordpress.com/2012/05/02/tranzit-venere-06-06-2012/

Нема коментара:

Постави коментар