понедељак, 25. јул 2011.

Летенка 2011. - извештај

Ове године је од 21. до 24. јула одржан астрономски камп Летенка. Овај камп је организован по десети пут и како организатор кампа, Александар Зоркић уредник Астрономског магазина, каже да ће и наредне године бити поново јубиларни десети камп. Од овог кампа сви смо имали велика очекивања, а посебно на основу програма који је припремљен.

Фотографија: Јарослав Грња, АМ

Одмах на почетку да кажем да је камп заиста одлично организован и да је ове године организација била много боља него од прошле године. Учесници кампа су на време били обавештени ако дође до промене програма и знала се сатница одлично. Једина мана овогодишњег кампа било је време на које организатори нису могли да утичу, али ето барем је једно вече било ведро и могло се посматрати.

Првог дана када смо стигли сачекало нас је лепо време на железничкој станици где се учесници кампа који не долазе својим возилима традиционално окупљају. За разлику од прошле године на станици нас је било доста мање али видео сам позната лица од прошле године (Владица Ранђелов и Иван Јовановић). Поред тога било је и других чија имена нисам запамтио, али је било и нових лица. На станицу нас је дочекао Александар Зоркић и Раде Марјановић. Организован нам је превоз до кампа.

Када смо стигли на камп наравно прво смо се сместили. Одред извиђача из Сремске Митровице "Пинки" нам је обезбедио шатор (за оне који су јавили да је шатор потребан). Када смо се сместили камп је свечано отворен у одличној атмосфери испод главног шатора. Те вечери била су два предавања. Прво предавање одржао је Александар Зоркић и причао је о животу испод леда на Антарктику. Заиста је на једноставан начин уз одличну ппт презентацију приказао какав се живот налази на тако суровом месту и како је успео да опстане тако дуго. Такође било је и речи о пројектима да се испита вода из тог језера, како је пројекат обустављен и ста се даље ради. Оно што је све занимало јесте како је вода на таквој дубини остала у течном стању иако је изнад огроман лед. Никола Божић причао је о ИС Петница и како ће изгледати у будућности када се капацитети станице прошире. Након тога уследило је моје предавање на тему "Економија знања - зашто нам је наука важна". Предавању је присуствовало пуно учесника кампа, е сад да ли зато што је тема јако занимљива или зато што је те вечери падала јака киша па су се сви скупили под великим шатором, остаје да се испита :)

Наредног дана опет киша пре подне што је указивало на могућност да и те вечери неће бити посматрања, али на сву срећу посматрања је било. Наредни дан са предавањем отворио је Никола Божић и причао је зашто је астрономија занимљива. Затим је Јозеф Шуштар одржао предавање о астрофотографији и показао како на једноставан начин помоћу фотографских плоча можемо да направимо фотографије. Након тога уследило је заиста занимљиво предавање, за које слободно могу рећи да је у топ три најбоља предавања на кампу. Ово мишљење дели и моја девојка, Сања Јовановић, али убеђен сам и други кампери, посебно по дискусији која се водила сво време кампа на ову тему. Реч је о Чедомиру Станковићу из Ниша који је држао предавање на тему "Како се мери снага земљотреса". Иначе ово је чланак који је он написао и објавио на сајтове свет науке, астрономски магазин и ускоро ће бити штампан за часопис. Предавање је било заиста одлично, једноставно и разумљиво, све што је потребно да се презентује наука публици која се први пут сусреће са таквом темом. Након овог предавања др Душан Мрђа, председник САДАСВОЈ и професор нуклеарне физике на ПМФ-у у Новом Саду одржао је предавање на тему "Нуклеарна физика". Професор Драган Гајић са ПМФ-а у Нишу је одржао предавање о истинама и заблудама у астрономији. ово предавање било је на ТЕДх у Нишу и било је речи о помрачењу Сунца 1999. године и страху коју је власт у тадашњој држави сејала међу грађанима, катастрофама које изазива Месец, астрологији, тј. астролагији итд. Предавање је било веома занимљиво слушати и препоручујем свима који су у могућности да присуствују предавањима проф. Гајића, који је по мишљењу многих, па и мом један од најбољих промотера и популаризатора науке у Србији. Проф. Милорад Филиповић из Аустралије је посетио и овогодишњи камп и причао о животу на другим планетама, СЕТИ програму и разним другим темама које су област његових истраживања. У госте је тог дана дошао и Милан Богосављевић, један од руководилаца опсерваторије на Видојевици.

Након свих предавања пошто је време указивало да ће бити услова за посматрање, астрономи су отишли на ливаду поред телескопа и посматрали небеска тела. Направљено је заиста пуно одличних астрофотографија, велики број кампера могао да погледа кроз телескопе других астронома ка небу, али и да направе своје фотографије. Ја сам направио неколико снимака сазвежђа о којима ће бити реч у наредном чланку. Све у свему вече је заиста било одлично и требало га је искористити. Одржано је и такмичење у тражењу М објеката на коме је победила екипа са Андревља тако да је Марко Савић са својом помочницом однео дуплу круну ове године. Све честитке победнику, али није то све. Лепа вест је да су се појавиле нове, младе снаге од којих се пуно очекује на новим М маратонима.

Наредног дана поново су на сцени били предавачи. На почетку било је представљање астрономских друштава како из Србије тако и из суседних држава, из Босне и Херцеговине (АД "Орион" из Сарајева које је представио Недим Мујић), Хрватске (АД "Анонимус"), из Словачке (астрофото.ск), из Македоније (АД "Скопје" које је представио један од најбољих астронома посматрачка у бившој Југославији, Радан Митровић) и из Словеније (друштво "Тамно небо Словеније"). Од друштава из Србије то су АДНОС из Новог Сада, Универзум из Бачке Паланке, Лира из Новог Сада, Алфа из Ниша и Еурека из Крушевца коју сам ја представио и одред извиђача из Сремске Митровице "Бошко Паковљевић - Пинки". Могли смо да чујемо које су то активности које су до сад реализоване, а било их је заиста доиста, шта друштва имају даље у плану да раде и да се размене искуства. Након тога уследила су предавања, и то: Еволуција галаксија и скупови звезда које је одржао Немања Јевтић, Руђер Бошковић - поводом 300 година од рођења које је одржао Драгослав Стојиљковић, две трибине, једна о Спириту, а друга о астрофотографији, википедија и астрономија и предавање Милана Милошевића, студента постдипломских студија на ПМФ-у у Нишу и власника и уредника сајта свет науке на коме сам објавио неке од својих чланака о инфлацији, али не економоској већ астрономској инфлацији. Предавање о тамном небу одржао је Андреј Мохор. Предавање је било јако занимљиво и у њему приказано је како су у Словенији успели да се изборе са властима и који инструменти се могу користити у борби за тамно небо. Предавање је јако корисно и Андреј је изјавио да је спреман да остваримо заједничку сарадњу са њима и да се искуства из Словеније пренесу у Србију како бисмо се и ми борили за очување тамног неба. Иначе светлосно загађење није само проблем за астрономе, већ и за читав екосистем, животиње па и људско здравље. др Оливер Винце нам је представио опсерваторију на Видојевици, шта је то што се тамо гради, како теку радови и шта се планира у будућности. Било је речи и о могућности астронома аматера да користе услуге телескопа Миланковић (реч је од 60 цм телескопу).

Након ових предавања уручене су награде победницима такмичења, а по мојим сазнањима требао је да се одржи и квиз који је спремио Чедомир Станковић из Ниша, али због умора нисам био довољно будан да бих то и пропратио.

Врхунац дана било је лансирање ракете. Тог дана кампери могли су да погледају моделе разних ракета које су коришћене од стране НАСА и ЕСА центара, али и друге које су дизајнирали наши ракеташи. Након колективног фотографисања лансирана је једна ракета и направљен заједнички снимак из ваздуха. На сајту АМ биће окачен тај видео снимак. Ускоро ћу окачити и снимак лансирања ракете и њеног лета.

Све у свему сутрадан смо морали да се спакујемо и кренемо кућама. Иако је камп званично завршен сада следи најтежи део, а то је сумирање утисака, дискусије о свему на форумима и наравно припрема за наредни астрономски камп на Летенци. Организатори су се заиста потрудили да овај камп буде бољи од прошле године и то и јесте био када је реч о организацији, али нажалост временски услови нам нису ишли на руку. Надам се да ће следеће године бити боље, али и да ћу понети своју опрему и придружити се осталим посматрачима.

На мом албуму можете погледати фотографије са овогодишње Летенке. На сајту Астрономског магазина можете погледати извештаје осталих учесника као и фотографије са кампа.

Нема коментара:

Постави коментар