уторак, 19. јул 2011.

"Практична астрономија" - часопис

У претходном тексту сам описао зашто нам је наука важна. Видимо да наука игра огромну улогу данас када је реч о даљем развоју привреде неке земље, али и код утврђивања доминантног положаја неке земље на светском нивоу. Наравно важну улогу у свему овоме играју и популаризатори науке. То су особе које користе своје комуникационе и презентационе способности да публици ближе објасни и приближи феномен којим се бави.


Код научника је велики проблем да добар део њих је одличан у ономе чиме се бави, али када то некоме треба да се представи онда настаје проблем јер му је тешко да то објасни "простим" речима. Ту ускачу научни комуникатори који. Наравно поред људске, директне промоције науке и часописи су одличан начин да се промоција одради. Навешћу пример нашег часописа "Астрономски магазин" који заиста игра значајну улогу у популаризацији астрономије у Србији. Иначе велики број чланака не пишу професионални нучници који се баве астрономијом као својом професијом, већ су то аматери који се астрономијом баве као хобијем. Часопис заиста има одличну структуру, одлично је илустрован и обухвата тематски шире подручје од саме астрономије.

Једина мана коју бих овде навео јесте што не може да се купи на трафици, већ може само да се наручи, тј. да се плати претплата. С обзиром да је због финансијске ситуације незгодно да се штампа превелик број часописа за које се не зна да ли ће се сви продати оваква одлука уредништа је апсолутно разумљива и прихватљива. Иначе имао сам прилике да на улици видим продавце који продају старе бројеве Астрономског магазина, још из 2008. године.


У данашње време, када постоји друштво знања, информациона и комуникациона технологија, интернет, постоје и часописи који се могу добити у електронском издању. Један од њих је "Practical Astronomy" часопис. Овај часопис се појавио 2009. године и потпуно је бесплатан. Намењен је глобалној популацији и написан је на енглеском језику. Посетом сајту овог часописа може се скинути у пдф формату и прелиставати са рачунара. Иначе овакав начин прављења часописа и његове дистрибуције је економски најисплатљивији јер су трошкови интернет саобраћаја и израде часописа много мањи ако се ради у електронској форми, него у штампаној. Иако је часопис доста млад, може се рећи да је јако занимљив. До сад сам имао прилике да прелистам два броја и могу рећи да сам задовољан понуђеним. Јако ми је драго што пружају могућност посетиоцима да пошаљу своје чланке и фотографије и оне ће бити објављене у неком од наредних бројева. Сигурно ћу и ја покушати да пошаљем неки од својих чланака. 

У часопису имате заиста широк спектар садржаја. Од чланака намењеним посматрачима, савети како и шта урадити, до извештаја са разних догађаја и "астрономских" рецепата из астрономске кухиње. Гастрономима ће се овај део сигурно највише свидети. У псоледњем броју читаоци могу да прочитају текст о радио астрономији, извештаји о помраченју Месеца које је било 15. јуна, погледају неке од фотографија читалаца и виде какво их небо очекује у наредном периоду, шта се све мже посматрати и одакле. Иначе овај последњи део је намењен како астрономима са северне тако и са јужне хемисфере, што значи да су описани и јужно и северно небо.

Сајт часописа је http://www.practicalastronomy.com/ и са њега можете скинути примерак часописа за вас. Уживајте :)

Нема коментара:

Постави коментар