четвртак, 29. март 2012.

Астрономско вече у ОШ "Јован Јовановић Змај"

У четвртак 29.03.2012. године астрономско удружење "Еурека" у сарадњи са ОШ "Јован Јовановић Змај" у Крушевцу организовало је астрономско вече у тој школи. Том приликом организовано је предавање које је одржао Зоран Томић под називом "Шта је то астрономија?". Овим предавањем предавач је желео да упозна ученике узраста од 5. до 7. разреда са астрономијом као науком и једним од најзаступљенијих хобија. Поред уопштене приче о астрономији било је речи о астрономским инструментима и о објектима који су планирани да се то вече, након предавања, посматрају из дворишта школе. Ученици, којих је било око 80, били су јако занитересовани за предавање које је било интерактивног типа. Циљ предавања је било да се слушаоци активно укључе у предавање и да ученици обнове своје познавање свемира и астрономије, што су они успешно и урадили.

Предавање (фото: Милош Станковић)
Након предавања временски услови су послужили, па су ученици имали прилике да испред школе посматрају кроз телескоп рефрактор 60/900. Телескоп је донео Милош Станковић, члан удружења. Од објеката посматрани су Венера, Месец и Марс. Нажалост, облачност је била довољна да онемогући да се ученици ближе упознају са сазвежђима и са неким тамнијим објектима, као што су Плејаде (М45) и Орионова маглина (М42). Једна од већих атракција током посматрања био је и ласерски показивач који је коришћен за показивање посматраних објеката на небу.

Посматрање из дворишта - постављање опреме (фото: Милош Станковић)
Утисци на крају ове активности су и са стране учесника предавања и са стране организатора одлични. Надамо се да је ово почетак успешне серије активности астрономског друштва "Еурека" и да ће се и друге школе у Крушевцу, а и у околини Крушевца јавити да се сличне вечери и код њих организују. Уколико нека од школа жели да се у њеним просторија одрже астрономка предавања, ноћна посматрања објеката или посматрање Сунца током дана могу контактирати удружење "Еурека" путем маила eurekakutak@gmail.com.

Остале фотографије са овог догађаја можете погледати на албуму. Фотографије је снимио Милош Станковић.

1 коментар: