четвртак, 12. јул 2012.

Окултација Јупитера и Месеца

У недељу 15. јула у јутарњим часовима очекује нас један јако занимљив астрономски феномен. Реч је о окултацији Јупитера и Месеца. Окултација представља астрономски феномен где, гледано са Земље, једно тело прекрива друго. Под окултацијом се подразумевају прелази (транзити) и помрачења.

Прелази се односе на случајеве у којима је ближе тело привидно или стварно мање од удаљенијег. Као пример транзита можемо навести прелаз Венере преко Сунечвог. Последњи транзит Венере преко Сунца одиграо се ове године 6. јуна. Више о томе можете прочитати у претходном чланку.

Помрачење предтавља догађај када се тело креће у сенци другог тела, као што су Лунарна или Соларна помрачења. У првом случају Месец се налази у Земљиној сенци, док је у другом случају привидни пречник Месеца једнак Сунчевом и долази до тоталног, делимичног или прстенастог помрачења.


Поред наведених помрачења може доћи и до помрачења (окултације) другим објектима. На пример може доћи до окултације планета Месецом, планета планетама, звезда планетама и звезда звездама. Посматрајући понашање звезде непосредно пре окултације, може се одредити природа атмосфере најближег објекта. Ако постоји атмосфера (нпр. Венера), нестанак је постепен. Ако звезда изненада нестаје, не постоји атмосфера (нпр. Месец). Такође је могуће одредити пречник даље звезде снимањем постепеног нестанка звезде. На пример прстенови планете Уран откривени су помоћу окултације.Откривени су 1977. године, када је звезда САО 142857 прекривена од стране прстенова и његов интензитет сјаја смањен неколико пута.

У недељу доћиће до окултације Јупитера Месецом. За земаљског посматрача због револуције нашег сателита он успешно покрива звезде (дневно) и планете (једном у неко време). Ове звезде су сакривене у току одређеног времена, због великог привидног пречника нашег сателита. Неки окултације су видљиве голим оком. У старим хроникама, могуће је наћи помињања ових феномена. Посматрање окултације неког тела од стране Месеца једноставно састоји се у нестанку објекта у одређено време и поновне појаве. Посматрање је обично могуће само за најблиставије објекте. 

За посматрање окултације која ће се одиграти у недељу довољан је и двоглед. Посебна чар биће и Јупитерови сателити који ће сви бити лепо поређани и видљиви. Прво ће око 3:20 нестати Европа, три минута касније Ио, а затим око 3:25 нестаће и Јупитер. После нјега за неколико минута нестаће и Калисто. Након мање од сат времена истим редом ће објекти бити видљиви са друге стране Месеца, а главни догађај, израњање Јупитера биће око 4:18.

У Крушевцу чланови АУ "Еурека" биће стационирани на Багдали одакле ће посматрати овај феномен и обавити снимање истог. На сајту АУ "Еурека" биће истакнути детаљи самог догађаја. У наставку можете погледати видео који предтсавља симулацију окултације. Снимак је урађен помоћу програма Стеларијум.










Нема коментара:

Постави коментар