Virtual Telescope Project Group

Виртуелни Телескоп (Virtual Telescope) је пројекат који је покренут 2006. године. Био је један од првих пројеката на пољу организованих јавних астрономских посматрања и конференција користећи се савременом информационо-комуникационом технологијом. Овај пројекат има за циљ да омогући широкој популацији приступ професионалној астрономској опреми којом из свог дома могу да врше астрономска посматрања и снимања, али и обраду добијених снимака.

Своју астрономску опрему ВТ користи у истраживачке сврхе, али и у сврхе аматерске астрономије. Систем је прилагођен да даје најбоље резултате на пољу фотометрије али могу се користити и у друге сврхе. Такође, особе без икаквог астрономског искуства могу да користе опрему уз стручну помоћ особља који су такође и успешни научни комуникатори.

У оквиру овог пројекта користи се опрема Bellatrix опсерваторије која је стационирана 1997. године у Ceccano (FR)  у централној Италији. Опсерваторија поседује три телескопа (Celestron 14“, PlaneWave 17“ i Coronado SM 60) и ЦЦД камере са пратећим компонентама и помоћу те опреме могу се посматрати објекти дубоког неба, двојне звезде, звездана јата, планете, Месец, комете и астероиди.

Идејни творац овог пројекта је астрофизичар Ђанлука Маси, а са њим на пројекту сарађује и Ђизела Луконе.

Више информација о овом пројекту погледајте на њиховом сајту.   

Снимци са посматрања можете погледати на њиховом YouTube каналу и на сајту ВТ.

Нема коментара:

Постави коментар