уторак, 18. октобар 2011.

Фестивал науке "Дани Еуреке" - извештај

У Крушевцу је 15. октобра одржан други по реду фестивал науке под називом "Дани Еуреке". На овом фестивалу се очекивао велики број псетилаца, посебно јер је ове године програм фестивала доста обогаћен. Као гостујући предавачи на фестивалу били су проф. др Милан Димитријевић, проф. др Лука Поповић, проф. др Слободан Нинковић са астрономске опсерваторије у Београду, али ту су били и гости из основне школе "Доситеј Обрадовић" у Пожаревцу и два бивша ученика крушевачке гимназије који су сада успешни у областима којима се баве, а то су др Јована Петровић са института у Винчи и Немања Илић са ЕТФ-а у Београду. И ове године посетиоци су имали прилике да посете мобилни планетаријум који је пленио највише пажњу код најмлађих посетилаца.
Свечано отварање фестивала
Поред наведених учесника на овом фестивалу активно учешће су узели и ученици гимназије у Крушевцу, основних школа "Јован Поповић", "Доситеј Обрадовић", "Нада Поповић", "Драгомир Марковић" из Крушевца и "Свети Сава" Глободер, "Станислав Бинички" из Јасике и други.

Астрономско удружење је имало такође своју презентацију и то прво у облику предавања које су одржали чланови удружења о Сунцу у кабинету бр. 13 где су чусенике упознали са нашом матичном звездом, њеним карактеристикама, али и местима на интернету где могу мало више да се упознају са Сунцем и сајтом посматрачи соларних олуја (www.solarstormwatch.com) где могу активно да се баве истраживањима соларних олуја.

Посматрачи поред телескопа
У дворишту гимназије постављена су два телескопа (рефрактор на азимутној монтажи и њутн на ЕQ3 монтажи) оба са бадер заштитном фолијом и посетиоци су могли да посматрају Сунце, али и да га фотографишу. Направљено је око 10-ак фотографија Сунца, а једна је направљена помоћу Никон Д3100 апарата који је директно постављен на телескоп и она је доступна сваком посетиоцу овог сајта да је скине и сачува за успомену. Сунце је било заиста богато пегама што је било јако занимљиво за посетиоце.

Фотографија Сунца начињена Никон Д3100 фотоапаратом

Те вечери Еурека је организовала посматрање Месеца са Јакше у 20 часова, али и 15. октобра, као и 14., време нам није ишло на руку па је посматрање било успешно свега пола сата када су посматрани Јупитер и Месец док није зашао иза облака. Направљено је неколико фотографија, али облаци су сметали да би доживљај био потпун. Надамо се да ће нас време послужити за наредне активности. Посматрању је присуствовало око 20-ак суграђана.
Посматрачи на Јакши
Добра страна фестивала јесте што је порасла заинтересованост суграђана за астрономију и активности Еуреке, а у најави су и да ће у наредним акцијама барем још два телескопа бити доступна посматрачима.

Фотографије са фестивала биће ускоро окачене, као и са посматрања.

Нема коментара:

Постави коментар