уторак, 18. октобар 2011.

Дани бројања звезда у Крушевцу

У Крушевцу ће 22. октобра са почетком у 20 часова са фудбалског игралишта Јакша бити реализован међународни пројекат под називом Great World Wide Star Count. Циљ овог пројекта јесте да се на основу визуелног посматрања звезда у сазвежђу Лабуд и утврђивања њиховог броја утврдити степен светлосног загађења и на основу добијених података направити светску мапу светлосног загађења. На локалу направићемо мапу светслосног загађења Крушевца.

Циљ акције јесте да окупимо што већи број љубитеља астрономије и да сваке године добијамо што детаљнију мапу свестлосног азагђења града како бисмо указали на проблем светслосног загађења који није само рпоблем астронома већ и проблем по човеково здравље. Искористићемо прилику и да научимо нешто више о сазвежђима и оријентацији на ноћном небу. Сви формулари биће спремни а од учесника се очекује само да буду вољни да помогну и да максимално искористе свој вид како бисмо што боље изборјали звезде.

Сви који желе да се укључе у акцију могу се јавити маилом eurekakutak@gmail.com или се појавити у договорено време на договреном месту. Ако неко жели самостално да учествује на пројекту у наставку биће му доступни линкови ка објашњењу поступка рада и ка главном сајту пројекта.

Очекујемо вас у великом броју!
Више о поступку бројања пголедајте на следећем линку.

Нема коментара:

Постави коментар