понедељак, 30. јул 2012.

Међународни астрономски камп "Летенка 2012."

На Фрушкој Гори од 19. до 22. јула одржан је 12. по реду астрономски камп Летенка. У наслову сам написао да је камп међународног карактера. Нисам ништа погрешио јер и ове године камп су посетили бројни астрономи из суседних земаља: Македонија, Босна и Херецеговина, Хрватска, Словенија и Словачка. 

Отварање кампа
За разлику од прошле године, ове године имали смо много више среће са временом. Прва два дана било је ведро, сунчано и поприлично топло, али зато ноћи су биле ведре и одличне за астрофотографију. Зато су бројни астрофотографи искористили прилику да направе што већи број астрофотографија. Међу њима смо били Марко и Ивана Савић, пријатљеи из Београда, Дарко Јовановић и моја маленкост. Снимали смо користећи нјутнов телескоп 150/750 на моторизованој EQ3 монтажи. Прве вечери снимали смо са Марковим фотоапаратом Canon EOS 550D и добили смо одличне фотографије маглина М27, звездано јато М13, Хи и Ха у Персеју, Андромедину галаксију М31 и галаксију М101 у Великом Медведу. Фотографије можете погледати на Марковом фото албуму.

Ноћно небо изнад главног шатора
Друге вечери Марко је био заузет јер је био судија на традиционалном Месијеровом маратону који се одржава сваке године на кампу. Више о овогодишњем маратону и такмичарима можете погледати на сајту Астрономског магазина. Због тога смо те вечери користили фотоапарат Nikon D3100. Те вечери смо снимили поново М13 и Хи Ха у Персеју, али зато смо снимали маглину М57 у Лабуду и галаксију М51 у Великом Медведу. Претходно вече овим фотоапаратом забележили смо један метеор. Ускоро нам долазе Персеиди тако да је тај метеор била одлична најава овог метеорског роја. Фотографије које смо том приликом забележили можете погледати у фото албуму.

М57
Треће вечери ветар је почео јаче да дува и небо није било најбоље за фотографију тако да је на терену остало мало телескопа. Искористио сам прилику па сам на терену кампа снимао широкоугаоне фотографије. На неким од њих на основу трагова звезда јасно може да се види колико је ветар дувао. Иначе многи су то вече искористили да баце поглед ка небу користећи преостале телескопе на терену, а остали су били у шатору и присуствовали астрономском квизу који је заиста био интересантан.

Да не буде да само пишем о ноћним активности у наставку рећићу коју реченицу и о дневним активностима на кампу. Као и сваке године током дана организују се бројна занимљива предавања на тему астрономије и сродних наука. Част да отвори предавања на кампу имао је мој добри пријатељ Владица Ранђеловић који је том приликом представио свој истраживачки рад на студијама "Редукција података и анализа спектра Б звезда: HD190603 и HD164353". Наредног дана имао сам задовољство да представим студентски пројекат у коме учсетвујем у Нишу. Реч је о пројекту "Астрономија из фотеље" који реализује група студената ПМФ-а у Нишу под менторством проф. др Драгана Гајића. Том приликом било је речи о проблему којим се бавимо, начином на који ћемо тај проблем пројектом решити, пројектним активностима, опреми коју ћемо пројектом набавити и резултатима које очекујемо да ће пројектом да остваримо. Овај пројекат реализујем са својим колегама Миланом Милошевићем, Марком Ранчићем, Сашом Ранчевом и Ненадом Живићем. Овај пројекат је подржан у оквиру програма "Партнерства за образовање и развој локалне заједнице" (ПЕЦД) под покровитељством комапније Philip Morris Operations a.d.. О тренутним активностима на пројекту можете прочитати више на сајтовима Свет науке и ПЕЦД фондације.

Презентација пројекта "Астрономија из фотеље"
Поред поменутих предавања учесници кампа могли да чују нешто више о СЕТИ програму, Како гравитација утиче на облик Земље које је предавао Чедомир Станковић, иначе један од писаца на овом блогу, Зашто су геоцентрични модели васионе неодрживи које је одржао проф. др Иван Аничин, Тамна материја о којој је причала др Тијана Продановић, победница Лабораторије славних 2008. године, и многа друга. Истакао бих овом приликом као интересантна предавања проф. др Драгана Гајића који је друге вечери кампа имао предавање о Венери под називом "Жене (ни)су са Венере". Нажалост овом предавању нисам могао да присуствујем због рада поред телескопа, али наредног дана сам био на предавању о потребним условима за живот које је заиста било занимљиво. Такође, издвојио бих предавање свог пријатљеа Миодрага Секулића из АД "Алфа" који је одржао краћи курс о астрофотографији. У пола сата, колико је трајало предавање, могли сте врло лако да савладате (теоријски) основе успешне астрофотографије. Овде не подразумевам само део рада са фотоапаратем поред телескопа и обраде фотографија, већ целокупан процес од припрема опреме, плана рада на терену, припреме терена, па до обраде фотографија и хваљења пред друштвом са постигнутим резултатима. Др Милан Богосављевић са АОБ је одржао предавање о употреби малих телескопа у науци. Лично, ово предавање је било заиста корисно за сваког астронома аматера који жели са својом опремом или радом на опреми других особа (путем интернета на пример) да да посматрачки дорпиност развоју астрономије. Надам се да ће ускоро на сајту Астрономског магазина бити окачене презентације учесника овогодишљег кампа и дефинитвно препоручујем да погледате презентације Миодрага Секулића и Милана Богосављевића, ако вас ове области занимају, као што занимају мене. Више о предавачима можете погледати на сајту АМ.

Треба похвалити и организаторе кампа, Астрономски магазин, АДНОС и одред извиђача из Сремске Митровице, који су врхунски радили да посетиоци не остану гладни и жедни. Оно што ми се такође допало јесте и игра коју су нам припремили. Реч је о лавиринту који често играмо на наим мобилним телефонима. Овом приликом игра се играла уживо где су две особе, везаних очију, слушале наредбе свог навигатора и променом угла лавиринта померали лоптицу кроз њега. Није ми се ова игра допала само зато што је екипа "Бачка из Ниш, подржана Крушевцом" где сам ја био члан поред Чедомира Станковића и Кристине Савић, победили, већ је заиста била новина кампа, забавна и опуштајућа.

Игра "Лавиринт"
Да не дужим даље причу, о астрономском кампу Летенка може се пуно тога рећи и још пуно тога написати. На сајту Астрономског магазина биће окачени извештаји и других учесника са кампа па можете видети како су се они провели на овогодишњем кампу. Лично сам се предивно провео, одморио после напорног рада на студијама економије и физике и сад сам спреман за даљи рад на мастер раду и припреми за наставак студија. Желео бих и да издвојим утиске свог колеге из АУ "Еурека" из Крушевца, Дарка Јовановића, који је ове године први пут био на астрономском кампу. У вези кампа Дарко ми је рекао: "Морам да нагласим да је мени ово прво камповање, а самим тим што је астрономски камп било је феноменално! Морам да похвалим људе који су учествовали у самој организацији кампа. Камп феноменално функционише, једино шшто ми се није свидело је што је кратко трајао! Људи који су дошли пријатни су и труде се да помогну ако су у могућности, наравно и сама организација. Предавања су урађена на врхунском нивоу, где сам доста тога научио. Нисам сигуран да ли долазим следеће године, али се надам да ћу доћи јер стварно је штета пропустити овако нешто!"

Марко Савић (лево) и Дарко Јовановић (десно)
Мислим да после овога ја више ништа немам да додам и једино што ми остаје јесте да са вама поделим фотографије са кампа које смо снимили Дарко и ја, као и астрофотографије

До наредне Летенке

Ведро небо!

Нема коментара:

Постави коментар