среда, 15. август 2012.

Фотографија Персеида

Ове године смо могли да посматрамо највећи рој метеора Персеиде. АУ "Еурека" и Планинарско скијашко друштво "Јастребац" том приликом организовали су заједничку акцију под називом "Поглед до звезда". Акција је планирана за петак 10. август. Тада је организовано ноћно планинарење до Краљевих вода (нешто испод врха Поглед) одакле је требало да се посматрају метеори и занимљиви небески објекти са два телескопа. Нажалост након ведрог и сунчаног дана, вече и ноћ су били облачни и киша је падала тако да посматрања није било. Негде око 3 ујутру облаци су се мало разишли тако да је био видљив део око сазвежђа Пегаз и Андромеде и могли су да се посматрају Месец и Јупитер. Они најхрабрији и упорни тад су видели око четири метеора. Рупа у облацима трајала је свега пола сата.

Облаци изнад Јастрепца (фото: Зоран Томић)

За суботу планиран је одлазак до планинарског дома где је било организовано дружење, а они који су хтели да иду за Крушевац, спуштали су се до Рибарске Бање. Планинарење је заиста било одлично и свакоме ко сматра да му недостаје физичка активност препоручујем да се прикључи некој од наредних акција овог планинарског друштва "Јастребац".На следећем линку можете погледати неколико фотографија са ове акције.

Логорска ватра (фото: Зоран Томић)
АУ "Еурека" је у суботу организовало традиционално посматрање метеора са Багдале. Временски услови су били одлични за посматрање. Посматрање је трајало од 22 часова до поноћи. Посматрању је присуствовало око 20 суграђана и чланова удружења. Посматрачи су за два сата посматрања успели да виде укупно око 30 метеора што је заиста велики број метеора. Ову акцију су реализовали Милош Станковић, Дарко Јовановић и Александар Ристић. На сајту удружења можете погледати албум са вого догађаја.

Пошто нисам присуствовао посматрању метеора на Багдали у суботу, одлучио сам да своје посматрање одрадим у недељу 12. августа. Том приликом сам напоље изнео свој фотоапарат и направио фотографије дела неба који могу да видим из дворишта у периоду од 22 часова до 1 сат после поноћи.Успео сам да забележим два метеора, а видео сам их чак 6. Први који сам видео био је заиста светао и оставио је за собом дугачак траг који се видо 2 секунде. Био је у питању болид и процењујем да му је сјај био негде -4 магнитуде. Јако ми је жао што нисам успео тај метеор да уснимим. У прилогу дајем фотографије два метеора која сам снимио и видо запис посматрачке сесије.

Метеор се налази на левој страни фотографије (фото: Зоран Томић)

Други забележени метеор те вечери (фото: Зоран Томић)

Надам се да ћу имати више среће приликом снимања наредног роја метеора. Што се тиче Персеида 2012. они су завршени (барем део када их има највише) и сад се окрећем ка новим акцијама, као што је Међународна ноћ посматрања Месеца 2012.

2 коментара: