четвртак, 4. октобар 2012.

Међународна "BELISSIMA" конференција

У Београду је одржана конференција "Future science with metre-class telescopes". Конференција је организована у оквиру пројекта "BELISSIMA", а посвећена је малим телескопима, величине до 2-3 метра.


Конференција је обухватала 8 тематских области, а три од њих су "astroinformatics, Virtual Observatory and computer modeling", "networking, robotic telescopes and instrumentation" и "education, public outreach and popularization of astronomy".

Зоран Томић (АУ "Еурека" Крушевац) и Јован Алексић (Математички факултет у Београду, АД "Руђер Бошковић") су представили рад под називом "Popularization of astronomy through robotic telescopes and virtual observatories" у виду постера. На постеру је представљено неколико интернет сервиса и опсерваторија које омогућују даљинску контролу над својом опремом, што у великој мери доприноси популаризацији астрономије. Такође, представљена је и прва аматерска роботизована опсерваторија у Србији (Night Hawk из Бачке Паланке). На крају, приказан је и економски аспект овог концепта и размотрила његова доступност најширем слоју грађанства.

У наставку можете видети постер који је представљен на конференцији.


Нема коментара:

Постави коментар