четвртак, 24. новембар 2011.

Фестивал науке у Београду и "Како сам изазвао светску економску кризу?"

Ове године у Београду на четири локације одржаће се по пети пут Фестивал науке. Мото овогодишњег фестивала је "Падам на памет". Идеја фестивала науке јесте да грађане упозна са науком и да им кроз разна занимљива предавања, целодневне поставке из многобројних области науке, али и експеримнете, изложбе приближи и покаже значај науке за развој неке државе. На фестивалу биће за всакога по нешто. Фестивал ће трајати од 2. до 4. децембра са почетком од 11 часова до 20 часова на четири локације: РК Клуз, СКЦ, Галерија НБС и Ступица. Из године у годину фестивал бележи све већи број посетилаца, па је за очекивати да ће ове године бити много више посетилаца него прошле године. Више о фестивалу науке можете погледати на њиховом сајту и упознати се са програмом и локацијама поставки и предавања за сва три дана фестивала.

Ове године на фестивалу биће и велики број предавања, а по први пут имаћу и ја прилику да одржим воје предавање. Предавање ће бити на тему актуелне светске економске кризе под назвом "Како сам изазвао светску економску кризу?". Тема делује заиста интересантна и надам се да ће привући велики број посетилаца. Предавање ће бити у СКЦ-у у недељу 4. децембра са почетком од 16 часова.

И ако тема указује да ће предавање бити о самој кризи и узроцима настанка кризе, предавање ће пре свега послужити да дамо одговор на питање "Како спречити економске кризе?". Биће речи о актуелној светској економској кризи, њеним узроцима и последицама, али и о првој великој економској кризи и наравно о еконофизици као једном решењу питања како предвидети кризе. Биће такође приказана и симулација (у овом чланку нећу одати детаље о симулацији) која ће указати зашто је економија постала занимљива физичарима и наравно на крају представићу један заниљив пројекат који се тренутно спроводи, реч је о опсерваторији за детекцију економских криза. Назив чудно звучи, али се на њему ипак ради.

Зато ако желите да сазнате нешто више о економским кризама и еконофизици препоручујем да посетите моје предавање и наравно питајте све што вам није јасно и што вас занима. Фестивал науке зато и постоји, а као увод у ово предавање препоручујем да погледате мој настум на такмичењу "Лабораторија славних" где сам учествовао са темом "Могу ли се физичари бавити економијом?".


Нема коментара:

Постави коментар