четвртак, 24. новембар 2011.

Сталактити нису само пећински накит




Форма ледених сталагмита испод ледника који иду до морксог дна је последица изливања јако хладног саламура из ледника. Толико хладног да је далеко испод тачке леђења морске воде. Као тежи од околне средине, пада на дно и леди све око себе, укључујући и сав биљни и животњски свет који дотакне. Форме које прави док пада на дно су једниствене. Простим речима говорено, као да у обичну воду сипамо антифириз за кола који смо претходно охладили на -30. Ледиће воду где прође све док му температура не порасте довољно да више не може да леди.
Ово је снимљено специјалним камерама за подводно снимање у морској води. Снимак је након завршетка обрађен и убрзан, а све за потребе снимања BBC-еве емисије Фрозен Планет (Залеђена Планета).
Овај феномен леђења је иначе појава која није ретка у морском свету. Једино је потребно да вода буде изузетно мирна како би саламур могао колико толико да пада вертикално до дна.
Опрема је постављена код Разорблек острва које је у близини Антактичког архипелага Рос. То је вулканско брдо Еребус.
То место је одабрано зато што је ту затечено пар оваквих формација, као и једна која је управо настајала। Иначе се сматрало да овакав феномен настаје недељама, снимак који сте видели је убрзани материјал од око 6 сати снимања. Проблем који су имали око постављања опреме је што нису знали да ли ће њоме омести настанак сталагмита. Овако је изгледало место где су камере стављене.


Како настају овакве формације леда?

Настанак оваквих формација можемо разумети на следећи начин. Замислите сунђер натопљен водом, са малим каналима саламура кроз њега. Температура околног ваздуха изнад мора је око -20 степени, па и нижа, док је температура мора око -1.9 степени. То доводи до тога да се површинска вода леди заробљавајући при том неку количину воде која тад иначе има већу концентрацију соли и којој треба нижа температура за залеђивање. Када дође до тога да тај изузетно хладан саламур дође у контакт са топлијом морском водом, леди је због своје ниске темпетатуре.

Извор: BBC

Нема коментара:

Постави коментар