недеља, 23. септембар 2012.

Међународна ноћ посматрања Месеца у Крушевцу

У суботу 22. септембра реализован је међународни пројекат "Међународна ноћ посматрања Месеца". Поред Крушевца у Србији овај пројекат реализован је још у четири градова Србије и то: Нишу, Новом Саду, Сремској Митровици и Бачкој Паланци.

У Крушевцу реализација је почела још у петак предавањем под називом "Месец - наш најближи свемирски комшија". Предавање је у гимназији одржао Милош Станковић, члан АУ "Еурека" и астрономске секције. Предавању је присуствовало око 20-ак ученика.


Посматрачки део је реализован увече 22. септембра. Посматрање је званично требало почети у 19:30, али је већ у 19 часова на тргу био велики број људи, тако да је посматрање почело раније. Том приликом посматрање је вршено помоћу два телескопа. Пристуни су поред посматрања Месеца могли да га и фотографишу, тако да је направљен велики број фотографија Месеца. Поред целог Месеца, посматрани су и кратери и планине на прелазу из осветљене у неосветљену страну Месеца, где су се детаљи рељефа могу најбоље видети. Присутни су били задовољни организованом акцијом, где су углавном говорили: "Како је леп Месец", "Феноменално", "Баш ми се допада", итд. Многи су питали да ли ће у будуће бити сличних акција и где се обично одржавају посматрања. Том приликом је најављено и учешће чланова АУ "Еурека" на овогодишњем фестивалу науке у Крушевцу. Акцију су пропратили и новинари РТК, па ће поводом ове акције у понедељак 24. септембра Милош Станковић и ја гостовати у јутарњем програму. Акцији је присуствовало око 150 суграђана и завршена је око 21:30.

Акција је премашила очекивања чланова и био је још један доказ да су Крушевљани заиста заинтересовани за астрономију. Фотографије са овог догађаја можете видети у фотоалбуму.

Нема коментара:

Постави коментар