уторак, 28. мај 2013.

Отвара се прва астрономска опсерваторија у Нишу

После годину дана од почетка пројекта "Астрономија из фотеље", 30. маја биће врхунац пројекта отварањем прве астрономске опсерваторије у Нишу. Жеља за опсерваторијом постоји још од 1996. године када је основано астрономско друтшво "Алфа". Нажалост лоша ситуација није дозволила да се опсерваторија отвори, иако је било више пута обећања да ће до тога доћи.

Петочлани тим студената Природно-математичког факултета у Нишу је покренуо идеју да се квалитет наставе астрономије и њене промоције у граду подигне на виши ниво. Један од елемената овог пројекат јесте и да град добије своју опсерваторију, што ће кроз пар дана и формално бити остварено. Наравно, тим неће стати на овоме, већ ће се опсерваторија користити као ресурс за даљу промоцију астрономије и науке у граду применом савремене технологије и интернета.


До сада је урађено доста, а у наредном периоду очекује се још више од овог младог и успешног тима, но да се вратимо ми на отварање опсерваторије. За ту прилику за јавност од 20 часова биће организована мала свечаност. Том приликом Милан Милошевић ће одржати предавање "Колико су звезде далеко" где ће објаснити начин на који се мере растојања у астрономији. Ја ћу том приликом одржати предавање под називом "Астрономија из фотеље" где ћу укратко објаснити нови концепт бављења астрономијом путем интернета и показати зашто пројекат носи баш тај назив.

Надамо се да ће временски услови бити повољни јер је планирано и прво посматрање са опремом из опсерваторије. Све ће бити преношено путем интернета на сајту па се надамо и великој посети наших драгих нишлија, али и других љубитеља астрономије из Србије.

Више о овој манифестацији можете прочитати на сајту пројекта http://www.teleskoponline.info/svecano-otvaranje-prve-astronomske-opservatorije-u-nisu/

Нема коментара:

Постави коментар