петак, 4. октобар 2013.

Прва регионална конференција о промоцији науке


У Београду је 2. и 3. октобра одржана прва регионална конференција за промоцију науке под називом SCIProm. Ово је нешто што је сваки промотер науке у Србији и региону једва чекао. Просто је невероватно да постоји пуно нас који се бавимо промоцијом науке и то са циљем да заиста помогнемо нашем друштву да се унапреди. Век у коме живимо је век знања и данас је време да се међу заједницама шире исправне вредности, а то је да је знање важно и да живимо у друштву знања. Да није било великих светских умова као што су Никола Тесла, Михаило Пупин, Милутин Миланковић, Алебрт ајнштајн, Исак Њутн итд. ми данас не би напредовали и били где јесмо. Важан елемент у свему наведеном играју и промотери науке који представљају спону између друштва и научника. Због тога је покренута конференција, да се промотери окупе, а да ли је конференција испунила очекивања промотера који су на њој учествовали, можете прочитати у наставку текста.


Нажалост раније, а и данас, сматра се да су научници ванземаљци и да немају никаквих додирних тачака са остатком друштва. Али да није тих научника данас не би били где јесмо. Да би друштво схватило зашто је наука важна и зашто су научници битни важно је да имамо промотере науке, који ће компликоване појмове из света науке, експерименте и процесе на једноставан начин приближити и објаснити осталима и наравно рећи зашто је важно да се та истраживања реализују. Данас имамо и посебну групу људи који поседују капитал и улажу га у развој науке, јер ће се то улагање у будћности сигурно умногостручити и вратити. Нажалост иако таквих људи има, њих је мало и морало би их бити много више. 

Због свега напред наведеног и настала је идеја о формирању регионалне конференције где би се на једном месту окупили промотери науке, научници и институције, да се размене искуства и мишљења и настави са још успешнијом промоцијом науке. На овој конференцији било је заиста пуно учесника и то не само из региона, већ и шире, тако да може се слободно рећи да је конференција била међународног карактера. Било је трибина на тему фестивала наука, економије знања, научних кампова, науке у школама и за школе, промоција науке од стране института итд., за свакога је било нешто. Пуно корисних информација, искуства и идеја се изродило на овој конферецији.

Отварање конференције
Нажалост, као што бива код нас, све има и своју лошу страну. Тако и ова конференција. Иако је идеја одлична реализација у неким сегемнтима је затајила. Иако је регистрација за конференцију завршена још августа месеца, потврда о учешћу добијена је тек три дана пред конференцију. Такође није се ни знало да постоји могућност за постер презентацијом, могућност обиласка ИС Петница, итд. Све су то ситнице које кваре утисак о организатору и самој манифестацији. Али, ипак сам одлучио да одем на конференцију, чујем искуства и мишљења других и прикупим идеје како би унапредио науку у Крушевцу. За ту прилику припремио сам два постера. Један је био у вези рада АУ "Еурека", а други се односио на концепт "Астрономија из фотеље". Постери су изложени али је на конференцији пажња за постере била слаба. Прво, првог дана иако је у агенди било да ће бити постер сесије, није се одржала. Другог дана уместо да је трајала сат времена, она је тралаја пола сата, јер су претходно предавање у тој сали продужили, а наредно су желели да почне на време. То је лоше јер људи су могли не само о Еуреци, већ и о другим активностима које су постерима представљене да сазнају, али су за то били ускраћени. Такође битни гости на конференцији нису ни проведени да погледају постере.

Замерка је и поклапање панел дискусија. Уместо да се пружи могућност да особа која је пријавила учешће на свим или скоро свим дискусијама њима и присуствује, организатори су неке од њих ставили да буду паралелне. Највише ми је криво што сам због панел дискусије "Економија знања" морао да пропустим излагање свог пријатеља Радета Маријановића о астрономском кампу Летенка на панелу "Научни кампови".

Панел дискусија о научним центрима

На крају конференције сви смо добили сертификате који некима значе а некима не. Ја сам нажалост добио постер, али остао без футроле за своје постере, јер организатор се није потрудио ни да лепо и уредно сачува материјале својих гостију, као и футроле у којима су донете, већ су то делили ко је како рекао. Тако је моја футрола отишла у руке неке госпође и ја сам ручно морао два постера да носим кроз Београд до станице. Није проблем у футроли, футрола може и да се купи, већ у поступању према гостима. Наравно да сам гост из иностранства сигурно бих већ добио нову футролу и пиће извињења.

Оно што ме је од свега изненадило јесте што, када је реч о Србији, Ниш као научни и универзитетски центар није уопште био заступљен на панел дискусијама. Ниш има по мени други по величини и успешности фестивал науке у Србији. Успех је још већи јер сам фестивал воде ученици гимназије "Светозар Марковић" са својим професорима, а покретач свега тога је бивша ученица те школе, а сада успешан студент на ЕТФ Марија Станојевић. Организатори се нису потрудили да се барем фестивал науке из Ниша представи учесницима конференције, а да не причам о астрономској опсерваторији тима "Астрономија из фотеље" или лабораторијама на ПМФ које су настале радом и залагањем студената тог факултета и донацијом Филип Морис компаније. Ово је по мени огроман минус за организаторе. Такође, мој пријатељ Милан Милошевић је због таквог понашања организатора одустао од конференције, иако је његов сајт најбољи у Србији када је реч о промоцији науке и сигурно је заслужио место као учесник неке од панел дискусија.

Моја два постера изложена на конференцији

Све у свему ово је био леп покушај да се окупе промотери науке из региона и Србије. Одлична идеја, лоша реализација. Надам се да ће следеће године имати више воље да конференцију стварно организују како треба, пре свега за домаће промотере науке, а не због себе и свог имиџа.

Фотографије са скупа можете погледати у галерији.

Нема коментара:

Постави коментар