недеља, 27. октобар 2013.

Вреди ли промовисати науку у Крушевцу?

Стално себи постављам питање "Вреди ли промовисати науку у Крушевцу?". Одговор је свакако ДА, али је заиста тешко радити на промоцији науке. Данас живомо у време када је знање нешто што је навредније и најбитније. Нема економије света која може да напредује ако не улаже у знање, не развија и унапређује своје образовање и ако не улаже у своје младе умове. То правило важи и за Србију. Србија је земља са пуно младих талената и особа које својим знањем могу дати битан допринос развоју економије али и самог друштва. Крушевац се свакако убраја у врх градова у Србији по броју младих талената и резултата које ти људи постижу. Како би успешно подстакли те младе људе да развијају свој таленат битан је њихов први сусрет са науком. Зато у Крушевцу од 2010. године постоји група младих ентузијаста која путем организовања практичних активности из астрономије покушава да стимулише те младе људе да закораче у свет науке, али и старије суграђане како би проширили свест о значају улагања у науку и образовање. 


У тескту се нећу фокусирати на причу о промоцији науке у Крушевцу генерално, већ посебно на један од начина, фестивал науке. Активности јесте мало али их има, али зато једна од централних манифестација, која током године треба највећи број младих да окупи, да помогне у промоцији, нажалост по четврти пут је подбацила и била је испод очекивања.

Циљ самог фестивала науке треба бити да на једном месту, у унапред задато време, окупи велики број младих истраживача и ученика, научнике, професоре, предаваче, али и суграђане у циљу да се путем демонстрација, предавања и изложби покаже шта је то наука и зашто је наука важна. 

Предавања имају за циљ да се посетиоци боље упознају са савременим дешавањима у свету науке, пројектима и да се кроз занимљиве презентације предавача боље упознају са одређеним појавама у природи које научници проучавају. 

Експерименти и поставке имају за циљ да се посетиоци упознају са појавама у природи, законима који ту владају и да путем практичне демонстрације увиде моћ науке, тј. како је човек проучио и овладао законима природе. Овај део би требао да буде најзанимљивији за најмлађе, јер за њих је свакако увек занимљиво да путем визуелних ефеката или можда директим учествовањем увиде шта је то наука. Такође пожељно је и да поставке које ти млади истраживачи, ученици основних и средњих школа, организују буду посећене и да им се посвети посебна пажња јер њима то значи у смислу мотивације за даљим радом и проучавањем. 

Изложбе могу имати за циљ да се посетиоци упознају са активностима на разним пројектима, у разним организацијама и иснтитуцијама и кроз разговор са особама које организују ту изложбу сазнају више информација о теми коју изложба представља.

Сам фестивал науке "Дани Еуреке" постоји већ четири године. Сама визија фестивала треба бити да окупи све ученике, истраживаче и научнике из Расинског округа и Србије на једно место и да се у једном или више дана што више људи из округа упозна са науком. Од првог дана када се кренуло са реализацијом ове идеје кренуло се заиста амбициозно, барем са ја тако осећао. Поучени искуством са фестивала науке у Београду, Пожаревцу и Нишу могло се радити на томе да се не понављају исте греше и да се фестивал учини јединственим у односу на друге. Сигурно знам да су млади астрономи радили на томе, јер сваке године они организују и ноћни део самог фестивала.

Након четири године од формирања фестивала утисци су да се није помакло ни мало од првог фестивала науке. Сам фестивал науке има пуно недостатака и циљ ми је да у тексту те недостатке споменем, јер заиста ми је жао што се једна идеја, манифестација која би могла да промовише наш град, изопачује и уништава. Због тога ћу побројати проблеме и навести могућа решења истих, у циљу да се следеће године побољша сам фестивал и помогне тиме у подизању имиџа града Крушевца.

1. Организациони тим фестивала науке.
Фестивал науке све четири године организују само особе које су запошљење у Гимназији и које именује директор. Заправо, кад кажем именује директор мислим на формални део, док сам списак организатор израђује друга особа која сматра да има невероватно велико искуство у организацији фестивала науке. Нажалост и сам сам већ четири године био у заблуди. Наиме, та иста особа ми сваке године говори како сам у организационом тиму фестивала науке, да би увек на крају фестивала сазнао да нисам. Наравно и сам дођем до тог закључка јер не добијем ни један позив или обавештење о састанку организационог тима. Ове године било је мало другачије. Добио сам закаснели позив за члана тима, са извињењм координатора да је заборавио да ме стави на маилинг листу. Након тога добио сам само још један позив за састанак организационог тима, у време када наравно нисам могао доћи на сам састанак. Све је то бесмислено, јер све битне одлуке донешене су на први састанак без мог присуства. Али ту није крај. Једном приликом отишао сам до директорке како бих договорио заједничку активност са Гимназијом из астрономије и сазнао да нисам на списку чланова тима, иако сам добио маил. На мој одговор да сам лично од особе чије име нећу споменути добио информацију да сам члан тима, видео сам списак те исте особе где мог имена нема. Заправо све изгледа на један вид самлаћивања и тоталног непоштовања према мени.

За разлику од нашег фестивала, Нишки фестивал даје предност младим снагама. Организатор и иницијатор тог фестивала била је тадашња ученица, а сада један од најбољих студената ЕТФ-а у Београду. Ученици Гимназије Светозар Марковић у Нишу су главни носиоци фестивала, док су професори ту да помогну својим искуством и знањм у организацији. Зато увек наводим фестивал науке у Нишу као прави пример како се тим треба организовати и тај фестивал је за 5 година рада постао бр. 2 у Србији, ако посматрамо и Београдски фестивал науке. Прави пример како се од школског фестивала прави регионални фестивал науке, где имају и учеснике ван Србије.

Како би решили проблем у Крушевцу прво мора се схватити да професори нису свемоћни и да свако ко мисли да је најпаметнији и све зна, веома греши, јер увек има бољих и искуснијих. Зато је мој предлог да се на нивоу града формира тим људи који ће радити на организацији фестивала науке дуже време, а не као што је то до сад било, период од месец дана.

2. Дужина организације фестивала науке и промоција фестивала.
Фестивал науке се не може организовати од данас за сутра, као ни било шта друго у животу. Свака велика манифестација захтева дужи период припреме и рада на њеној организацији. Нажалост ове године фестивал науке у Крушевцу припремао се само месец дана, можда мало дуже. За овај период тим који организује фестивал састао се само два пута. Други пут је било 5 дана пред фестивал када се затварао списак пријава и формирала прелиминарна листа за распоред активности. Финални распоред активности објављен је два дана пред фестивал што је недопустиво. Фестивал науке треба организовати током целе године. У том периоду треба порадити и на промоцији фестивала науке, проналаску партнера фестивала, спонзорства, учесника фестивала, предавача који су у самом врху научног друштва Србије итд. Нажалост фестивал у Крушевцу се увек ослања само на средства Центра за промоцију науке, ни на врх памети им није да покушају још неког учесника да пронађу. Ове године се испред фестивала нашао и град Крушевац што је за похвалу, али свакако је било простора да се барем предузећа из Крушевца укључе у фестивал. Не морају предузећа или остали партнери да учествују у организацији фестивала само новчано. То могу учинити и другим путем као што је обезбеђивање хране, штампање промотивног материјала, мајци, обезбеђивање активности као што је обилазак хала, лабораторија итд. Промоција фестивала се рад путем организације разних конкурса на тему науке, предавања, трибина, а не само тиме што се залепи десет постера и тим појави једном или два пута на телевизији. 

Ово се може решити пре свега организовањем тима људи који ће задатак организације фестивала науке изнети на прави начин и кроз пуно нових идеја. Прављење сајта фестивала науке, фејсбук профила, странице, би такође помогло у бољој промоцији фестивала, али и наступ поставки са фестивала науке "Дани Еуреке" на другим фестивалима. Има пуно инструмената помоћу којих се може учинити боља промоција фестивала, него што је то урађено у претходне четири године.

3. Исправност компјутера и посвећеност пажње учесницима фестивала.
Ове године се десило нешто што нисам могао ни у сну да замислим да ће се десити. Пред почетак фестивала, прво предавање је требало да се одржи у кабинету за српски језик. Када сам хтео да пребацим своју презентацију испоставило се да компјутер није препознавао фелш меморију. Сазнао сам да је то заправо био други рачунар, јер оригинални из те учионице је покварен. Ипак су организатори успели да замене компјутер пре почетка предавања па су предавања ипак могла да се одрже. Посећеност предавањима у овој учеионици је била добра. Други део предавања одржан је у кабинету за физику. Још кад сам ја био гимназијалац знао сам да је рачунар у том габинету био пун вируса. Од тад је набављен други рачунар, али се испоставило да се традиција наставила. Пред почетак свог другог предавања, где сам требао да причам о спајању физике и економије, убацио сам флеш у рачунар како бих пребацио предавање. Испоставило се да уместо предавања флешка је имала пуно пречица за прво предавање и фолдер "мој бизнис" који је заправо вирус. Предавање су организатори прво померили за пола сата како би покушали да вратимо презентацију, што је било немогуће, а касније сам одлучио да одустанем од предавања јер у сали је била само једна особа која је специјално дошла да чује причу о физици новца. Нажалост господину сам се лично извинио јер заиста нисам у могућности без графичког приказа својих резултата истраживања да боље демонстрирам како се то физиком описује новац.

Ситуација када немате технички исправну опрему за реализацију активности које су планиране говоре о тоталној неогранизованости и неприпремљености организатора фестивала. Искрено кажем да је срећа па се то мени десило. Замислите да је предавач требао бити особа која је у нашем друштву важнија од мене и да му компјутер "поједе"презентацију. Том би у медијима био хаос и брука. Ако хоћете да срозате имиџ ваше институције и града, можете се угледати на организаторе овогдишњег фестивала науке у Крушевцу. Пред сваку манифестацију увек се мора проверити и техничка исправност опреме која се користи, а то се барем, очекивало од Гимназије за четири године рада на промоцији науке.

Други део проблема се односи на пажњу која се посвећује учесницима фестивала. На сваком фестивалу науке за учеснике се обезбеђују мали поклони у смислу мајци, значки, качкета... Ове године учесници јесу добили комплет који се састојао од свеске, листова за писање, флајера фестивала и идентификационе картице на коју је требало попунити име. Свакако мајце су такође могле да се додају и сигурно би имале већи ефекат него све малопре наведено. Мајци је било на фестивалу, али смо сазнали да су их добијали само волонтери. Но то није све. На последњем спрату гимназије биле су поставке младих истраживача, учениак основних школа. Имао сам прилике да сазнам пуно занимљивих ствари и експеримената. На пример од једног младог ученика ОШ "Нада Поповић" научио сам како да из тањира пуног воде извучем новчић, а да прст не уквасим. Сигуран сам да ћете се и ви изненадити када видите како је то лако само ако мало познајете феонемен у природи. Нажалост примерио сам да пажња овим младим људима није довољно посвећена и нисам сигуран да је телевизија испратила шта су они имали нама да кажу, и да њихове поставке нису довољно промовисане. Њихове поставке би требало поставити у први план, јер највише њима значи да добију позивитно мишљење од публике, што би их сигурно мотивисало да се даље укључе у науку.

У овај проблем може се слободно сврстати и непормовисање ноћног посматрања са Костунице, који је имао за циљ да се фестивал науке извдвоји од других и по ноћном програму. Нажалост сам тај део поставке морали су да промовишу само чланови удружења, али је ипак било око 100 суграђана, пре свега залагањем младих астронома и добром репутацијом коју имају.

4. Лого фестивала
Иако фестивал науке постоји већ четири године, он нема свој лого. Лого који Гимназија званично користи је, слободно могу рећи, украден. Тај лого је заправо лого пројекта "Е-клик" који су ето организатори одлучили да присвоје као свој, уместо да су ученике стимулисали да на часу ликовног или информатике малос е позабаве дизајном лога фестивала, или да као промотивну активност фестивала отворе конкурс у дизајну новог лога фестивала. Ово је заиста огроман минус организатора који би требали да се труде да фестивал буде препознатљив по доброј организацији и свом јединственом знаку, а не као манифестација где се користи туђ лого и са лошом организацијом. Преглод је да се што пре крене са израдом новог лога фестивала и да то буде једна од промотивних активности наредног фестивала науке.

Лого фестивала на овогодишњем постеру


Лого пројекта "Е-клик"

5. Дужина трајања фестивала
Фестивал науке "Дани Еуреке" би након три године требало да крене и са трајањем од два дана. На тај начин би се омогућило да већи број људи обиђе сам фестивал, а посебно важи за посетиоце који би дошли ван Крушевца. Ове године, иако је најављено другачије, фестивал је поново трајао само један дан. Сваке годиен се најави да фестивал науке траје од 10 до 17 часова, али ове године не само што није трајао колико је најављено, већ је трајао најкраће икад. Већ око 14 часова публика не да се преполовила, већ је остало можда двадесетак посетилаца који су се око 15 часова у потпуности разишли. То вам говори да је фестивал трајао само 4 сата. Као и претходних година многи људи су ми се жалили како нису ни знали да се фестивал науке одржава. То опет доводи до проблема промоције. Такође током фестивала људи нису добили програм на основу кога би знали где се шта налази и већ пре доласка могли да одлуче шта ће обићи на фестивалу. Опет за то је заслужан тим који је коначан распоред поставки и фестивала сачинио два дана пред фестивал.

6. Где је привреда Крушевца и Фонд за подстицање младих талената?
Ова манифестација је као стоврена да се покаже како се наука примењује у пракси. Тако да је могло да се позове да као учесник неко од фирми у Крушевцу покажу како се наука код њих примењује. Сигурно је могао да се појави ФАМ, Рубин, Трајал, Купер тајерс, Хенкел или било која друга фирма. Могло је да се организује у сарадњи са њима обилазак њихових лабораторија и погона где се јасно може видети наука у пракси. Такође требало је упутити и позив Фонду за подстицај младих талената да виде какве таленте Крушевац има и да се њима представи, јер је та организација једна од многих које ће помоћи и које помажу да се таленти уздигну, промовишу и финансијски помогну у свом школовању. Нажалост ничег од овог није било, или барем ја нисам приметио.

О проблемима бих још могао да пишем, али искрено боље ми иде усмено излагање него писање. Зато бих овај текст полако привео крају са следећим закључцима.

Бавити се промоцијом науке у Крушевцу има своју сврху и вреди се тиме бавити. Као највећа награда коју промотер науке може добити јесте пажња људи када објашњава феноме, осмеси на лицима када људи науче нешто ново, осмеси и задовољство на лицима деце када први пут угледају кратере на Месецу кроз телескоп, и наравно повећање броја деце са добрим оценама и броја људи који се баве науком у дугом року, јер научни промотери су људи на првој линији борбе у промоцији економије знања и економије базиране на знању. 
Како би Крушевац постао град знања поред свих напора да се унапреди школство и направи универзитет, отворе факултети, треба радити и на организацији активности везаних за промоцију науке, али не као до сад. Напред сам навео један лош пример организације фестивала, са неопростивим грешкама и пропустима, који се на сву срећу већ идуће године могу исправити довођењем млађег и искуснијег тима да све то организује. Дао сам сугестије са циљем да помогнем, не да критикујем. У томе покушавам већ три године, али са слабим резултатима, јер особе, а пре свега једна битна која се сваке године појављује међу организаторима, нису слушали и сада је фестивал постао оно што никако није требао да постане. На крају кад сам рекао да нећу давати повратне информације организаторима и да ћу следеће године организовати "Ноћ истраживача" у Крушевцу, како би се коначно у Крушевцу организовала права манифестација везана за промоцију науке и како би те особе научиле како се фестивали организују, ја сам добио само коментар "крива је унутрашња организација" и "и ја ћу са тобом то да организујем". Ја кажем да ћу на понуду да та особа учествује у организацији "Ноћи истраживача" рећи хвала али НЕ хвала јер неспособност нам више није потребна, а на први коментар да је крива "унутрашња" организација рећићу да је и та особа крива за све то колико и "унутрашња" организација. Шта да вам кажем кад је Еурека због те исте особе морала да престане да постоји као формално удружење и крене да ради као неформално, упаво због неспособности и гледања само личних интереса.

Надам се да ће следеће године фестивал добити прави тим који ће све то реализовати и да нећу морати да организујем конкурентну манифестацију домаћем фестивалу, јер би ми вероватно то била једна од најтежих ствари које бих у свом животу морао да урадим.

Нема коментара:

Постави коментар